Şi Cinping İle Kim Jong-Un Çin'de Görüştü

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un’un Çin’in Dalian kentinde bir araya geldiği açıklandı.

Şi Cinping İle Kim Jong-Un Çin'de Görüştü
Kim Jong-un, mart ayında başkent Pekin’e yaptığı sürpriz ziyaretin ardından dün yeniden Çin’e geldi. İki liderin Çin-Kuzey Kore ilişkileri ve iki tarafı da ilgilendiren başlıca hususlarda derinliğine fikir alışverişinde bulunduğu belirtildi. Şi Cinping görüşmede, Kim ile Kore Yarımadası’nda uzun süreli barış ve istikrarın gerçekleşmesi için ortak çaba harcamak üzere yeniden buluşmayı istediğini ifade etti.

Kim Jong-un da görüşmede bölgesel durumun hızla değiştiği kritik bir zamanda Genel Sekreter Şi Cinping’i ziyaret edip, onu durumla ilgili bilgilendirmek için Çin’e geldiğini belirtti.



Kim’den bölgeyi nükleerden arındırma sözü

Görüşmede, Kim Jong-un’un nükleer krizle ilgili gerilimin azalmasında önemli çabalar sarf ettiğini belirten Çinli lider, Pekin’in yarımadanın nükleerden arındırılmasını savunduğunun, Kuzey Kore ile ABD arasındaki diyalog ve istişareyi desteklediğinin altını çizdi. Kim Jong-un, yarımadanın nükleerden arındırılmasını başarmanın Kuzey Kore’nin ‘tutarlı ve net duruşu’ olduğuna vurgu yaptı.

Kim, ilgili tarafların düşmanca politikalarını sonlandırmaları ve kendilerine yönelik güvenlik tehditlerini ortadan kaldırmaları durumunda, Kuzey Kore için nükleer devlet olma gerekliliğinin de bulunmadığını dile getirdi.
Kaynak: İHA