Özbekistan Ticaret Odası Başkanı İkramov'dan Türk İş Adamlarına Çağrı

Atham İkramov: 'Türk iş adamlarına her zaman kapımız açık ancak erken davranmazsanız piyasada yer kalmaz' 'Türkiye'nin büyük bir deneyime sahip olduğu tekstil, petrokimya, inşaat, eczacılık, tarım ve turizm alanlarında iş birliğini geliştirebiliriz'.

BAHTİYAR ABDUKERİMOV - Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Atham İkramov, "Türk iş adamlarına kapımız açık ancak erken davranmazsanız piyasada yer kalmaz." dedi.

İkramov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Özbekistan'a gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu ziyaretin uzun yıllardan beridir beklendiğini ifade etti.

İkramov, iki ülke cumhurbaşkanının Kasım 2016'da Semerkant'ta ve Ekim 2017'de Ankara'da yaptıkları görüşmelerde ortaya koyduğu siyasi iradenin, iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi için büyük bir altyapı oluşturduğunu vurguladı.

Erdoğan'ın son Özbekistan ziyaretinin çok üst düzeyde gerçekleştiğini ifade eden İkramov, "Böyle bir ziyaret, Özbekistan'ın bağımsızlık yıllarında olmamıştı." dedi.

Ziyarette Erdoğan'a çok sayıda Türk iş adamının eşlik etmesinin önemli olduğunu, ziyaretten çok memnun kaldıklarını ve beklediklerinden fazlasını bulduklarını dile getiren İkramov, ziyaret kapsamında imzalanan anlaşmaların ikili ilişkileri şimdiye kadar hiç görülmemiş şekilde üst seviyeye çıkaracağını kaydetti.

Cumhurbaşkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen iş forumunun önemine işaret eden İkramov, forumda iki cumhurbaşkanının da iş birliğinin geliştirilmesi konusunda siyasi iradelerini ortaya koyduğunu, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in yaptığı konuşmayla ikili ilişkilerde yaşanan durgunluk döneminden kalma bazı tedirginlikleri ve soru işaretlerini Türk iş adamlarının kafasından sildiğini söyledi.

- "İkili ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkarılması çok gerçekçi"

Atham İkramov, Özbekistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2017'de yüzde 31,8 artışla 1,5 milyar dolara, bu yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 20 artışla 400 milyon dolara ulaştığını, rakamın önümüzdeki yıllarda 5 milyar dolara çıkarılması hedefinin çok gerçekçi olduğunu belirtti.

Türk iş adamlarının, vergi ve gümrük imtiyazlarının verildiği serbest ekonomik bölgelerde yatırım yapmaya ilgi gösterdiğini ifade eden İkramov, son olarak inşaat, plastik ve halı üretimi yapacak 3 Türk şirketinin Ürgüt serbest ekonomik bölgesinde çalışmalara başladığını bildirdi.

İkili ilişkilerin daha da gelişeceğini ve ortak projelerin hayata geçirileceğini belirten İkramov, "Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in de dediği gibi, artık arkaya yol yok. Bundan sonra iş birliğimiz daha da gelişecektir. Yenilikçi fikir ve teknolojilerle gelecek Türk iş adamlarına yardımcı olmaya hazırız. Türkiye, Özbekistan'ın en yakın stratejik ortağıdır." diye konuştu.

- "İş birliğini daha da geliştirebiliriz"

Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İkramov, Özbekistan'ın vergi ve gümrük politikalarını yeniden gözden geçirdiğini, iş adamları için çok büyük kolaylıklar sağlayacağını ifade ederek, "Türkiye ile büyük bir deneyime sahip olduğu tekstil, petrokimya, inşaat, eczacılık, tarım ve turizm alanlarında iş birliğini daha da geliştirebiliriz." dedi.

Türkiye'nin tekstil sektöründe büyük bir tecrübeye sahip olduğunu ve binden fazla tekstil işletmesinin bulunduğu Özbekistan'ın, Türkiye'nin tekstil alanındaki markalaşma tecrübesinden istifade etmek istediğini dile getiren İkramov, turizm altyapısının geliştirilmesine önem veren ve yakın dönemde çok sayıda otel inşa etmeyi hedefleyen Özbekistan için Türkiye'nin inşaat alanındaki tecrübesinin çok faydalı olacağını vurguladı.

Son 20 yılda turizm alanında büyük bir atılım gerçekleştiren Türkiye'nin turizm alanındaki deneyimlerinden yararlanmak istediklerini ifade eden İkramov, Türk şirketleri ile eczacılık sektöründe iş birliği yapmaya da önem verdiklerini söyledi.

- "Türkiye'nin deneyimlerinden yararlanmak istiyoruz"

Atham İkramov, Özbekistan'ın Türk vatandaşlarına vize muafiyeti tanımasının tüm alanlarda ikili ilişkilerin hızla gelişmesine hizmet edeceğini belirtti. İkramov, yakın gelecekte Buhara ve Karşı şehirlerine uçak seferleri başlatılmasının iki ülke arasındaki ticari ve diğer alanlardaki iş birliğinin daha da gelişmesine katkıda bulunacağını kaydetti.

İkramov, petrokimya, eczacılık, tarım ve diğer alanlarda Türkiye'nin deneyimlerinden yararlanmak istediklerini, bu alanlarda iş birliğinin hayata geçirilmesi durumunda 32 milyon nüfusu olan Özbekistan ile 81 milyon nüfusa sahip Türkiye'nin büyük bir ortak pazar oluşturabileceğini vurguladı.

İkramov, TİKA'nın destekleriyle Özbek iş adamı ve yöneticilerinden oluşan 4 ayrı heyetin yakın dönemde Türkiye'nin çeşitli bölgelerini ziyaret edeceğini, Türkiye'nin çeşitli alanlardaki tecrübesini yerinde inceleyeceğini bildirdi.

Türk iş adamlarını Özbekistan'a yatırım yapmaya davet eden İkramov, "Türk iş adamlarına kapımız her zaman açık ancak erken davranmazsanız piyasada yer kalmaz. Güney Kore, Rusya, Çin ve diğer ülkelerden iş adamları Özbekistan'a ilgi gösteriyor. Ancak Türkiye ile bizlerin birleştiren şeyler var. Dilimiz, dinimiz ve ortak değerlerimiz var. Türkler Özbekistan'a 'ata yurdu' diyor." şeklinde konuştu.
Kaynak: AA