Nijerya'da Boko Haram Örgütünden En Az Bin Kişi Kurtarıldı

Tuğgeneral Chukwu: 'Çok Uluslu Ortak Görev Gücü ile koordineli yürütülen operasyon kapsamında mayıs başından bu yana Borno eyaletinin Malamkari, Amchaka, Walasa ve Gora bölgelerinde en az bin kişi örgütün elinden kurtarıldı'.

Nijerya ordusunun ülkenin kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde Boko Haram örgütüne yönelik düzenlediği operasyonda en az bin kişi kurtarıldı.

Ordu Sözcüsü Tuğgeneral Teksas Chukwu, yaptığı yazılı açıklamada, Çok Uluslu Ortak Görev Gücü (MNJTF) ile koordineli şekilde "Son Çukur" adlı operasyon yürütüldüğünü belirtti.

Chukwu, operasyon kapsamında mayıs başından bu yana Borno eyaletinin Malamkari, Amchaka, Walasa ve Gora bölgelerinde en az bin kişinin örgütün elinden kurtarıldığını kaydetti.

Kurtarılanların çoğunun kadın, çocuk ve zor kullanılarak örgüte üye yapılan gençlerden oluştuğuna işaret eden Chukwu, "Boko Haram örgütünü yok etme ve tüm rehineleri kurtarma kararlılığındayız. Bölge halkı, şüpheli bir şahıs gördüğünde derhal güvenlik birimlerine bildirmelidir." ifadesini kullandı.

Kurtarılan kişilerin askeri hastanelerde tedavi altına alındığını aktaran Chukwu, mülteci kamplarında yaşayan 20 bin kişinin örgütten kurtarılan köylerine döndüğünü bildirdi.

Nijerya'da 2000'li yılların başından bu yana varlık gösteren Boko Haram örgütü, liderleri Muhammed Yusuf'un gözaltındayken ölmesinin ardından 2009'da kitlesel şiddet eylemleri düzenlemeye başlamıştı. Terör örgütünün saldırıları ve çatışmalar nedeniyle yüz binlerce kişi göç etmek zorunda kalmıştı.

Kaynak: AA