Muş'ta Peynir Üretimi

Muş'ta Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) desteğiyle kurulan tesiste, günlük alınan 8 ton sütle peynir üretimi gerçekleştiriliyor.

Süt işletme tesisi sahibi Erdal Rençber, yaptığı yazılı açıklamada, 2015 yılında TKDK'den aldığı bir milyon lira hibe destekle kurdukları tesisin teknolojik altyapısının yüksek şekilde dizayn edildiğini belirtti.

Rençber, 7 kişinin istihdam edildiği tesiste, eski ve yeni kaşar ile örgülü peynir ürettiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Devlet destekli merkezden yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Organize Sanayi Bölgesi'nde aldığımız yüzde 50 hibeyle tesisimi oluşturduk. Geri kalan bir milyonu da kendi imkanlarımızla karşıladık. Devlet desteği olmasaydı bu tesisi kurmam mümkün değildi. Her gün tankerlerle köy köy dolaşarak yaklaşık 8 ton süt alıyoruz. Ağırlıklı olarak keçi ve inek sütünden eski kaşar peyniri yapıyoruz. Mayıs, haziran ve temmuz ayarında da taze kaşar, örgü peyniri ve alt mamulleriyle tereyağı imalatı yapıyoruz. Varto ve Hınıs'taki bölgelerimizde daha süt alımına başlamadık. Oralardan da kısa sürede süt alımına başlayacağız. Günlük 10 ton süt alımı yapacağız. Ürünlerimiz tamamen doğal."

İşletme ustası Hüseyin Altıntaş ise sütü 15 derece sıcaklıkta ısıtıp mayaladıklarını belirterek, "Ardından yaklaşık bir saat bekliyoruz. Daha sonra baskıya alıyoruz. Bu aşamada günde ortalama 6 ton peynir üretimi yapıyoruz. Mevsim itibarıyla artacaktır." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA