İHKİB Ve ILO'dan Suriyeli Mülteciler İçin İş Birliği

İHKİB Başkanı Gültepe: 'Emek yoğun sektörümüze Suriyeli misafirlerimizi entegre etmeye çalıştık. Çalışma hayatında yer alabilmeleri için çeşitli programlar uyguladık. Şimdi de ILO’nun ülkemizde kayıtlı Suriyeli istihdamını artırmayı öngören programı için bir aradayız. İHKİB ve ILO’nun birlikte gerçekleştireceği program Suriyeli mültecilerin yoğun olduğu illerde yürütülecek' 'Suriyeli misafirlerimizin yanı sıra Türk çalışanları da sektörümüzde işgücüne kazandırıp gücümüze güç katacağız'

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, "Emek yoğun sektörümüze Suriyeli misafirlerimizi entegre etmeye çalıştık. Çalışma hayatında yer alabilmeleri için çeşitli programlar uyguladık. Şimdi de ILO’nun ülkemizde kayıtlı Suriyeli istihdamını artırmayı öngören programı için bir aradayız. İHKİB ve ILO’nun birlikte gerçekleştireceği program Suriyeli mültecilerin yoğun olduğu illerde yürütülecek." ifadelerini kullandı.

İHKİB'den yapılan açıklamaya göre, İHKİB ile Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Türkiye'deki Suriyeli mülteciler için el ele verdi. İHKİB ve ILO, mültecilerin ve Türk çalışanların işgücüne katılımı için hazırlanan programda iş birliği yapacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İHKİB Başkanı Gültepe, Türkiye’nin dünyanın yedinci, AB’nin üçüncü büyük tedarikçisi olduğunu hatırlatarak, yıllık 17 milyar dolarlık hazır giyim ihracatının yüzde 75’ini İHKİB’in gerçekleştirdiğini bildirdi.

Gültepe, şunları kaydetti:

“Tüm alanlarda olduğu gibi kurumsal sosyal sorumluluk projelerinde de sektöre yol gösteriyoruz. Bilindiği üzere ülkemizde 4 milyon Suriyeli misafirimiz var. İHKİB bu insanların sorunlarına hiçbir zaman duyarsız kalmadı. Emek yoğun sektörümüze Suriyeli misafirlerimizi entegre etmeye çalıştık. Çalışma hayatında yer alabilmeleri için çeşitli programlar uyguladık.

Şimdi de ILO’nun ülkemizde kayıtlı Suriyeli istihdamını artırmayı öngören programı için bir aradayız. İHKİB ve ILO’nun birlikte gerçekleştireceği program Suriyeli mültecilerin yoğun olduğu illerde yürütülecek. İş birliği programımızda önceliğimiz Suriyeli istihdam eden ve etmeyi planlayan firmalarımız olacak. Bu firmaların üretim, sosyal uygunluk ve insan kaynakları yönetimi gibi operasyonlarını sahada koordine edeceğiz. Suriyeli misafirlerimizin yanı sıra Türk çalışanları da sektörümüzde işgücüne kazandırıp gücümüze güç katacağız.”

Göreve başlar başlamaz kamuoyuna açıkladıkları Dört Dörtlük Plan’da 33 milyar dolar ihracat hedefi koyduklarını hatırlatan Gültepe, hedefe ulaşmada sorumlu işletme kültürü ve etik ticaretin kritik rolünü çok iyi bildiklerini aktardı.

ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan ise İHKİB ile uzun yıllara dayanan bir iş birliklerinin olduğunu bildirdi.

Çalışma hayatının uluslararası normlara uygun hale getirilmesi için 1952'den bu yana Türkiye'de faaliyette bulunduklarını belirten Özcan, şunları kaydetti:

"ILO, çalışma hayatındaki hakları düzenlemek, insana yaraşır iş fırsatlarını özendirmek, sosyal diyalogu geliştirmek için çaba gösteriyor. İnsanlara özgürlük, güvenlik ve eşitlik ilkeleri çerçevesinde saygın işler bulmak için mücadele ediyoruz. 2015'ten bu yana Suriyeli mültecilerin Türk iş piyasasına entegrasyonu üzerine çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda yürüttüğümüz projelerle bir yandan olumsuz etkileri en aza indirmenin yollarını arıyor, diğer yandan mültecilerin sağlıklı bir şekilde iş gücü piyasasına girmelerine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. İHKİB’in desteğini 2 ilde alarak başlattığımız bu program Suriyeli mültecilerin yoğun olduğu İstanbul, Ankara, Bursa, Gaziantep ve Şanlıurfa'nın da aralarında bulunduğu 10 şehirde yürütülecek.”

Kaynak: AA