Dünya Çölyak Günü

Trabzon Sağlık Müdürlüğü: 'Türkiye'de 250 bin ile 750 bin arasında çölyak hastası olduğu tahmin edilmekte ancak bunların sadece yüzde 10'u tanı almıştır'.

Trabzon Sağlık Müdürlüğü, Türkiye'de 250 bin ile 750 bin arasında çölyak hastası olduğunun tahmin edildiğini ancak bunların sadece yüzde 10'unun tanı aldığını bildirdi.

İl Sağlık Müdürlüğünden, Dünya Çölyak Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, çölyak hastalığının, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan ve suda erimeyen gluten isimli proteine karşı duyarlılık sonucu geliştiği belirtildi.

Hastalığın temel olarak proksimal ince bağırsağı etkilediği ancak farklı organ-sistem etkilenmelerinin de söz konusu olduğu aktarılan açıklamada, hastalığın diyete tahılların eklenmesinden sonra herhangi bir yaşta ortaya çıkabildiği vurgulandı.

Açıklamada, teşhisi zor olan hastalığın her yaşta görülebileceğine işaret edilerek, şunlar kaydetti:

"Örneğin erken osteoporoz, kansızlık, teşhis edilmemiş laktoz alerjisi gibi hastalıklarla benzer belirtiler gösterdiğinden karıştırılabilir. Çölyak hastalığı olan çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir. İleri yaşlarda hastalığın belirtileri daha geniş bir yelpazeye yayılır. Yetişkinlerde görülen belirtiler ise karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacının artması, ishal, kusma, bezginlik, nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları, büyüme geriliği, ağız içinde oluşan aftlar, iştahsızlık, gaz şikayetleri, eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik, ciltte kaşıntılı döküntüler olarak belirtilmiştir."

Türkiye'de çölyak görülme sıklığının yüzde 1 ile binde 3 arasında değiştiği aktarılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Türkiye'de 250 bin ile 750 bin arasında çölyak hastası olduğu tahmin edilmekte. Ancak bunların sadece yüzde 10'u tanı almıştır. Bakanlığımız, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve özel sektör işbirliğinde Erişkin Bazı Metabolizma Hastalıkları ve Çölyak Hastalığı Kontrol Programı 2017-2021 hazırlanarak, çölyak hastalığı ile ilgili 2017-2021 eylem planları belirlenmiştir. Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar, yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir."
Kaynak: AA