Bu Kadınlar Hem Öğreniyor Hem De Para Kazanıyorlar

Tepebaşı Belediyesi’nin açtığı Deneyimli Kafe’de kadınlar hobi amaçlı yaptıkları ürünleri satarak ev ekonomilerine katkıda bulunuyorlar.

Bu Kadınlar Hem Öğreniyor Hem De Para Kazanıyorlar
Eskişehir’in Yeşiltepe mahallesinde açıldığı günden buyana kadınlara birçok alanda eğitimlerin verildiği Deneyimli Kafe’de bir sergi açıldı. Takı tasarımdan elişine kadar birçok alanda ürünler yapan kadınlar, böylelikle hem kendilerine bir hobi edinmiş, hem de aile bütçelerine katkı sağlamış oluyorlar. Yeşiltepe’de ilk kez yapılan bu uygulama ile çok mutlu olduklarını dile getiren kadınların eğitim süreler ise hafta da bir günden oluşuyor.

“Üreten olalım tüketen değil”

Yeşiltepe Mahalle Muhtarı Meryem Kuş Açıkgöz, üreten olmayıp tüketen olunması gerektiğini vurgulayarak, “Bugün burada bir sergi açtık. İki yıldır emek veriyor bu hanımlar. Biz bir slogan ile yola çıktık. Üreten olalım tüketen değil. Kursiyerlerimizin yaşı 50 ve üstü. Bu hanımlar kesinlikle evde oturup zaman öldürmeyi değil, üretmeyi seçtiler. Bu anlamda Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’a sonsuz teşekkür ederim. Böyle bir binada bu hizmeti vermek için hanımlara önder oldu, hanımlara fırsat verdi. Yeşiltepe’de böyle bir etkinlik ilk kez yapılıyor. İnşallah bu önümüzdeki sene daha da artarak çoğalacak. Ortalama 50’nin üzerinde kursiyerimiz vardı. Bunu ikiye katlayacağız. Bu ürünlerin tamamı delikanlı genç kızlarımızın eserleri olacak. Evlerine çam sakızı çoban armağanı ekmek götürme çabasına girdiler. Bunu sadece günü kurtarmak adına değil, ticaret anlamında yapmaya başladılar. Kendilerinin tamamen bir şeyler yapabileceklerini bize gösterdiler. Güçlü olduklarını gösterdiler. Kadının her zaman her yerde var olduğunu hissettirdiler” şeklinde konuştu.



“Kafade de her etkinliği katılmaya hazırım”

İki senedir kurslara geldiğini ve burada çok şey öğrendiğini belirten Gülsevim İzmir, “Örgülere, keçelere, takılara. Hepsini yapmaya çalışıyoruz. Eylül ayında başladık ve sonuçlarını aldık. Yaptığımız ürünleri de burada sergiledik. İnşallah ömrümüz yettiği kadar geleceğiz. Kafemizi hiç kapatmayacağız. Kafade de her etkinliği katılmaya hazırım. Keçeler, çantalar yapıyoruz. Gözlük kılıfları yaptık, makaslıklar yapıyoruz. Ufak tefek de olsa aile bütçemize bir katkıda bulunuyoruz. Çok mutlu ve huzurlu oluyoruz. Buradaki ürünleri sattığımız için de çok mutluyuz” dedi.



“Bir katkı da oluyor aile bütçesine”

20 yaşıdnan beri kurslara katıldığını ve aile bütçesine de katkı sağladıklarını söyleyen Kadriye Yaşarova ise şu açıklamalarda bulundu:

“Ben bu kurslara 20 yaşımdan beri katılıyorum her kursa. Buranın hocalarından, yardımcılarındanım. Her çeşit el sanatı yapıyoruz. Takılar, örgüler, iğne oyaları, keçeler, çantalar. Yapamaya çalışıyoruz. Satıyoruz. Bir katkı da oluyor aile bütçesine. Hediye veriyoruz. Yani para harcamadan kendi el emeğimizi hediye veriyoruz. Çocuklara, torunlara, komşulara veriyoruz. Sekiz aylık bir haftada yarım gün olmak üzere. Mutlu oluyorlar ve gurur duyuyorlar. ’Sen takı işlerini büyüttün, çok güzel yapıyorsun’ diyorlar. Ben de mutlu oluyorum.”
Kaynak: İHA