Bakan Özlü Açıklaması 'Bizim Hedefimiz Türk Sanayisine Sıçrama Yaptırmaktır'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde gerçekleşen 6. Teknoloji Geliştirme Zirvesi’nde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ’’Bizim hedefimiz Türk sanayisine sıçrama yaptırmaktır" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 6. Teknoloji Geliştirme Zirvesi düzenlendi.

Programda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, "Bugün itibariyle, ülkemizde 77 adet Teknoloji Geliştirme Bölgesi sayısına ulaşmış olmanın heyecanını yaşıyoruz. Bu bölgelerin 56’sı faal bir şekilde, Türkiye için teknoloji üretiyor. 21 teknoparkımızda ise yapım ve inşaat işleri hızla devam ediyor. Hedefimiz, 81 ilimizin tamamında Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurmaktır" ifadelerini kullandı.

Teknoloji Bakanlığı olarak 2018 yılının ilk 3 ayında 8 adet Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin kuruluşunu ilan ederek yeni bir rekora imza attıklarını belirten Bakan Özlü, "Mevcut teknoloji geliştirme bölgelerimizde 5 bin firma faaliyet gösteriyor. Bu firmaların bin tanesinin ortağı akademisyenlerimizdir. Teknoparklarımızda 47 bin 500 AR-GE personeli istihdam edilmektedir. Bugüne kadar 28 bin proje tamamlanmıştır, 8 bin 500 proje üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Teknoparklarımızda üretilen projelerden 3,4 milyar dolar ihracat geliri elde edilmiştir" şeklinde konuştu.

"Teknoloji olmazsa olmazımızdır" diyen Bakan Faruk Özlü şunları kaydetti:

"Türkiye’yi teknoloji üssü yapacak, ülkemizi bilim merkezi konumuna yükseltecek her türlü yatırıma devam ediyoruz. Bizim hedefimiz Türk sanayisine sıçrama yaptırmaktır. Türkiye’nin sanayi devrimine giden yolda, teknoloji geliştirme bölgelerinin misyonunu çok önemli buluyoruz. Teknoloji ordumuzu, her geçen gün büyütüyoruz. Üniversitelerde üretilen bilginin, teknolojiye ve katma değere dönüşmesi için teknoparklarımızın niteliğini artırıyoruz. Çünkü niceliğin tek başına yeterli olmadığını, önemli olanın nitelik olduğunu biliyoruz."

Bakan Özlü, yaşanan çağın teknoloji tabanlı girişim çağı olduğunu vurgulayarak, "Bunun anlamı şudur; artık sermayeye dayalı klasik sanayicilik devrinin sonuna gelinmiştir. Bunun yerini AR-GE ve inovasyona dayalı sanayi ve girişimcilik almaya başlamıştır. Bu yeni sanayi anlayışında teknoloji geliştirme bölgeleri katalizör vazifesi görmektedir. Teknoparklarda yer alan firmalar ve üniversiteler arasındaki işbirliği bilginin yayılmasını artırmaktadır’’ diye konuştu.



"Üretimin ve ihracatın kapılarını açacak olan yegane anahtar, yüksek teknolojidir"

Türkiye’nin geleceğinin teknolojide olduğunu kaydeden ve bütün sektörlerin teknolojinin yörüngesinde hayat bulduğunu vurgulayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Üretimin ve ihracatın kapılarını açacak olan yegane anahtar, yüksek teknolojidir. İşte bu nedenle yeni teknolojileri, yeni dijital dünyayı,robotları ve yapay zekayı çok iyi kavramak durumundayız. Sanayileşme politikamızı teknoloji ve inovasyonla entegre bir biçimde kurgulamaya devam edeceğiz. Kendi özgün teknolojilerimizi ve yerli teknik kapasitemizi geliştireceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi, ihracatımız içindeki yüksek teknolojili ürünlerin payını, istikrarlı bir biçimde artıracağız. Bu amacımıza ulaşmak için teknoloji geliştirme bölgelerimizi, çeşitli teşvik ve muafiyetlerle desteklemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bakan Faruk Özlü, teknoloji geliştirme bölgelerine verdikleri destekleri açıklayarak, "Bölgelerin kurulması için gerekli idare binası, kuluçka merkezi ve altyapı inşaat giderlerinin önemli bir kısmını karşılıyoruz. Bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, yazılım ve AR-GE faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları, gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutuyoruz. Girişimci firmaların, bölgelerde ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetlerini, katma değer vergisinden muaf tutuyoruz. Bölgede çalışan AR-GE personelinin, bu görevleri ile ilgili ücretlerinden 31 Kasım 2023 tarihine kadar vergi almıyoruz. Teknoloji geliştirme bölgelerinde bulunan personelin, sigorta primi işveren hissesinin, yüzde 50’sini destekliyoruz" dedi.

Özlü son olarak 4 farklı kategoride ödül alan teknoloji geliştirme bölgelerini açıkladı.

Birinci kategori olan Olgun Aşama sıralamada birinci İTÜ Arı Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB), ikinci ODTÜ Teknokent TGB, üçüncü ise Ankara TGB oldu. İkinci kategori olan Gelişmekte Olan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri sıralamasında birinci Yıldız Teknik Üniversitesi TGB, ikinci İstanbul Üniversitesi TGB, üçüncü ise Ankara Üniversitesi TGB oldu. Üçüncü kategori olan Erken Aşama Teknoloji Geliştirme Bölgeleri sıralamasında ise birinci İstanbul TGB, ikinci İzmir Bilim ve Teknoloji Parkı TGB, üçüncü Dokuz Eylül TGB oldu. Dördüncü kategori olan En İyi Gelişme Gösteren Teknoloji Geliştirme Bölgeleri sıralamasında da birinci Batı Akdeniz Teknokenti TGB, ikinci Cumhuriyet TGB, üçüncü Samsun TGB olarak sıralandı.

Özlü’nün konuşmasının ardından dereceye girenlere hediyeleri takdim edildi.
Kaynak: İHA