Solucan Gübresi Çiftçinin Yüzünü Güldürdü

Türkiye'nin önemli nohut üretim merkezlerinden Kırşehir'in Kaman ilçesinde solucan gübresi kullanan çiftçinin yüzü verimdeki artışla güldü Üretici Ali Sarıışık: 'Bu tarlaya solucan gübresi dışında hiçbir koruyucu zirai ilaç kullanmadım, kullanmayı da düşünmüyorum. Bu aşamadan sonra 2 kez daha solucan gübresi ile ilaçlama yapıp daha az maliyetli, daha çok verimli bir şekilde hasadımızı yapmayı planlıyoruz'

Türkiye'nin önemli nohut üretim merkezlerinden Kırşehir'in Kaman ilçesinde solucan gübresi (vermikompost) kullanan çiftçinin yüzü verimdeki artışla güldü.

İlçeye bağlı Kargın Meşe köyünde çiftçilik yapan Ali Sarıışık, uzaklıkları yaklaşık 500 metre olan 23 ve 34 dekarlık arazilerine nohut ekimi yaptı. Bir hafta önce gübre olarak arazinin birinde solucan gübresi diğerinde ise zirai ilaç kullandı.

Tarlalarda inceleme yapan Sarıışık, solucan gübresi kullandığı arazideki nohudun boyutu, yaprak genişliği ve uzunluğu yönünden zirai ilaç kullanılan yerdekine göre daha gelişmiş olduğunu gördü.

Sarıışık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, piyasadan temin ettiği solucan gübresini ilk defa denediğini ifade ederek, yakın mesafedeki iki tarlasına ektiği nohuttaki gelişim farkından dolayı mutlu olduğunu söyledi.

Solucan gübresi kullandığı tarlada herhangi bir zirai hastalığa da rastlamadığını vurgulayan Sarıışık, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 8 gün önce nohut tarlamıza sıvı solucan gübresi ile ilaçlama yaptık. Bu tarla ile zirai ilaç kullanarak ekim yaptığımız başka nohut ekili tarlada karşılaştırma yaptık. Buradan 7 gün önce ekim yapılmıştı. Solucan gübresi kullandığımız tarlamızda ki nohudun boyutu, yaprak genişliği ve yaprak uzunluğunun daha fazla olduğunu gözlemledik. Ayrıca bu tarlamızda mantar hastalığına karşı herhangi bir ilaçlama yapmamamıza rağmen hiçbir hastalık belirtisi yokken zirai ilaç olarak mantar ilacı kullandığımız tarlamızda yapraklarda sararma olduğunu ve mantar hastalığı başladığını tespit ettik. Tarlamızla aynı yerde bulunan diğer tarlalara baktığımızda da solucan gübresi kullanımının tarlayı daha yeşil ve verimli tuttuğunu gözlemledik."

Zirai ilaçların ve hastalıklara karşı kullanılan antraknoz ilaçlarının çok pahalı olduğunu dile getiren Sarışık, "İlaçlar pahalı olduğu için çiftçilerin maliyeti sürekli artıyor. Bu tarlaya sıvı solucan gübresi kullanarak bu maliyetten kurtulmaya çalıştık. Bu tarlaya solucan gübresi dışında hiçbir koruyucu zirai ilaç kullanmadım, kullanmayı da düşünmüyorum. Bu aşamadan sonra 2 kez daha solucan gübresi ile ilaçlama yapıp daha az maliyetli, daha çok verimli bir şekilde hasadımızı yapmayı planlıyoruz." diye konuştu.

Tarlada kullanılan solucan gübresinin üreticisi Uğur Üstün de bu gübrenin kullanımı ile bitkinin boyu, kökü ve gelişiminde olumlu gelişmeler görüldüğünü dile getirerek, "Solucan gübresi uygulanan ürün kimyasal zirai ilaçlama yapılan ürünlerden farklı gelişiyor. Solucan gübresi ile ilaçlama yapılan ürünün kökleri bitki besin elementlerini çekecek türde gövdesi ve yaprakları gelişim sağlamış." şeklinde konuştu.
Kaynak: AA