Fransa'nın Rusya Büyükelçisi Bermann'dan Suriye Açıklaması

Fransa’nın Rusya Büyükelçisi Sylvie Bermann, Fransa’nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın istifası konusunda artık ısrar etmediğini söyledi.

Fransa’nın Rusya Büyükelçisi Sylvie Bermann, Fransa’nın Suriye’deki ihtilafı çözmenin bir ön şartı olarak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın istifasının gerektiği konusunda artık ısrar etmediğini söyledi.

Bermann, "Biz, Suriye halkı adına karar vermeyeceğiz fakat artık Beşar Esad’ın şartsız istifası söz konusu değil" dedi.

Bermann, Suriye’nin geleceğinin ülkenin siyasi güçleri arasındaki diyalog meselesi olduğunu vurguladı. Büyükelçi Bermann, "Soçi’deki Suriye Ulusal Diyaloğu Kongresi’nde ifade edilen ve Birleşmiş Milletler Suriye elçisi tarafından onaylanan fikir, Suriye’de yeni anayasayla ilgili sorunların üstesinden gelecek bir anayasa komitesinin kurulmasını sağladı. Ama Suriye rejiminin şu ana kadar hiçbir şey yapmadığını düşünüyorum" dedi.

Fransa da dahil olmak üzere bütün üyeler tarafından desteklenen 2254 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı, Suriye’deki ihtilafın bu ülkedeki tüm siyasi güçler arasındaki diyaloğun temelinde çözülmesini öngörüyor. Karar, bir anlaşmaya varıldıktan sonra cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri için zaman dilimleri belirliyor. Kararda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da dahil olmak üzere somut kişilerin geleceğinin ne olacağı yer almıyor.
Kaynak: İHA