'Belediye Alacaklarının Yüzde 65'İni Tahsil Edebiliyor'

Edirne Belediye Başkanı Gürkan: 'Geçmiş 15 yıldan bir alacak söz konusu. Bizim görevimiz bunları tahsil etmek ama yasaların izin verdiği ölçüde'

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, belediyenin alacaklanının ancak yüzde 65'ini tahsil edebildiğini, geçmiş 15 yıldan alacakları söz konusu olduğunu belirterek, "Bizim görevimiz bunları tahsil etmek ama yasaların izin verdiği ölçüde." dedi.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Edirne Belediye Meclisi mayıs ayı ikinci oturumu, Belediye Başkanı Recep Gürkan yönetiminde yapıldı.

Mecliste, 2017 mali yılı bütçe kesin hesabı, yönetim dönemi hesabı, taşınır kesin hesabı ve icmali görüşülerek kabul edildi.

Gürkan, toplantıda yaptığı konuşmada, belediyenin alacaklarını tahsil noktasında sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Alacakların tahsili noktasında geçen yıl son yılların en düşük seviyesinin gerçekleştiğini ve alacaklarının ancak yüzde 65'ini tahsel edebildiklerini belirten Gürkan, şunları kaydetti:

"Geçmiş 15 yıldan bir alacak söz konusu. 2016’dan 2017’ye devreden alacak miktarı 48 milyon 123 bin lira. 2017’den 2018’e devreden alacak miktarı ise 64 milyona ulaşıyor. 64 milyon bizim için çok büyük rakam. Bizim görevimiz bunları tahsil etmek ama yasaların izin verdiği ölçüde" dedi.

Gürkan, birikmiş alacaklarının yarısını dahi tahsil etmelerinin kendilerini çok rahatlatacağını dile getirdi.

- Çalışanların ücretlerinin ödenmediği iddiası

Sosyal medya üzerinden belediye çalışanlarının ücretlerinin ödenmediği yönünde yapılan yayınlara tepki gösteren Gürkan, "2017 Ekim ayı sonlarından itibaren maaş ödemekte zorlandığımız doğrudur ama bugüne kadar taşeron işçiler üzerinden olmuştur, memurlar açısından maaşlar hiç aksatılmadan ödenmiştir." dedi.

Gürkan, Türkiye genelindeki belediyelerin yüzde 30’unun geçen ay memur maaşlarını ödeyemediklerini ileri sürerek, şunları kaydetti:

"Bu suçtur. Bu mazeret mi, değil ama kıyaslama için bilginize sunuyorum. 7 Nisan 2014 yılında 980 adet taşeron işçi vardı. 696 Sayılı KHK çıktığında emekli olup, ayrılanlar haricinde bin 21 müracaatla başvuru sürecini kapattık. 41 kişi, 4 yılda alım yapmışız. Yaklaşık 400 civarında kadrolu, memurumuz var. Bunları da eklediğinizde bin 400 kişilik bir çalışanımız var."

Taşeron işçilerin kadroya geçmesiyle daha önce aylık çalışma süresi sonunda hak ettikleri ücreti artık ayın başında hak eder hale geldiklerine işaret eden Gürkan, şunları ifade etti:

"Nisan maaşını hakkettiler. Onların nisan maaşlarını mayıs ayında ödeyeceğiz. Kadrolu memur ve kadrolu işçilere hiçbir borcumuz yok. Taşeron diye tanımladığımız; şu anda da belediye şirketimizin personeli olan 969 arkadaşımızdan 100 ile 150 arkadaşımızın şubat maaşı var. Mart maaşı ödenen de 200 kişi kadar. İşçinin maaşını gününde ödememek hiçbir mazereti kabul etmese de birçok belediyeden daha iyi durumda olduğumuz aşikar ama bazı çevreler tarafından sistematik olarak, 'maaş ödemiyor' diye bir takım oluşumlar ortaya çıkarma gayreti var. Biz o işçileri onlardan daha fazla düşünüyoruz. Bütün yasal sorumluluğu da bizde, 4 yıldır da maaşlarını ödedik."

Gürkan, bu konuda "Maaş ödemiyor, Başkan ve Meclis üyeleri geziyor" şeklindeki eleştirilere de değinerek, şunları kaydetti:

"Brüksel’e, AB’nin en yetkili organının daveti üzerine gittim ve benden önce hiçbir Edirne Belediye Başkanının gitmediği anahtar konuşmacı olarak gittim. Avrupa Bölgeler Komitesi’nde bir konuşma yaptım, Edirne’yi anlattım. Avrupa Bölgeler Komitesi Başkanı Karl-Heinz Lambertz ile bire bir görüştüm. Edirne’ye davet ettim. Temaslarla ilgili ziyaretlerim tüm masraflar, AB tarafından ödendi."

Gürkan, Şanlıurfa'ya düzenlenen gezide de tüm masrafların katılımcılar tarafından ödendiğini belirtti.
Kaynak: AA