ANTMÜTDER Başkanı Karataş Açıklaması

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği (ANTMÜTDER) Başkanı Deniz Karataş, “Konut fiyatlarını yükselten unsurlar arttıkça, Türkiye zirveden inmez” dedi.

ANTMÜTDER Başkanı Karataş Açıklaması
ANTMÜTDER Başkanı Deniz Karataş, son 7 yıl da 40’a yakın ülke de yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de konut fiyatlarının yüzde 107 oranında arttığının ortaya çıkarıldığını söyledi.

Karataş, “2018 yılının ilk aylarından itibaren inşaat sektörü üzerindeki baskı, teşviklerin azalması, yüksek maliyetle üretilen konutların hammaddesi başta demir olmak üzere, enflasyon üzerindeki yükseliş, faizlerin yüksekliği ve yaptırımların artması yüksek olan konut fiyatlarını daha da yukarıya taşımıştır. Bu yıl içinde uygulanması beklenen 1 Haziran’dan itibaren geçerli olacak, her daireye 1 otopark hususunda her parselin kendi içinde çözülecek olması zorunluluğu, inşaatın en az 4-5 kat yerin altına inmesi, konut maliyetini arttıracak bir diğer unsur olacaktır. Sözünü ettiğimiz yeni düzenlemeler de, buna eklendiğin de değil yüzde 107, Türkiye de konut fiyatları yüzde 110’ların üzerinde artacağı söz konusu. Türkiye konut fiyatları yüksekliğinde bundan böyle, Dünya ülkeleri arasında liderliğini sürdürmesi muhtemel durumdur” dedi.

Konut fiyatları yüksekliğinde Türkiye’yi, Brezilya ve İzlanda’nın izlediğini ifade eden Deniz Karataş, “Kiralık ev fiyatlarının yükselmesinde de yine ilk üç sırada Türkiye yer aldı. Uygulamaya konulan ve bir takım yöntem ve değerlendirmeler ile pansuman yapılmaya çalışılan inşaat sektörü, maalesef 2018 yılından önceki yıllara göre pek de iç açıcı bir durumda değil. Ülkemizin ekonomideki lokomotifi ve birbirine bağlı 300 sektörü etkileyen inşaat sektörü büyük bir dinamizmi içinde barındırmaktadır. Sektörün beklentileri karşılanmadığı takdirde, çok daha zor günler vatandaşı ve inşaat sektörünü beklemektedir. İnşaat sektöründe ki yavaşlama, duraksama böyle devam ettiği müddetçe, konut sahibi olmak isteyen orta ve dar gelirli vatandaşların da umutlarını zayıflatacağı bir gerçektir ” diye konuştu.

Kaynak: İHA