'Trump'ın Her Türlü Kararı Karşısında...'

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “Trump’ın her türlü kararı karşısında bir planımızın olduğunu, direniş göstereceğimizi ve önümüzdeki hafta hayatımızda hiçbir değişikliğin olmayacağını halkımız bilmelidir” dedi.

'Trump'ın Her Türlü Kararı Karşısında...'
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Razavi Horasan’ı ziyaretinin ilk durağında Sebzevar şehrine geldi. Cumhurbaşkanı Ruhani, Razavi Horasan’daki birçok projenin bu ziyarette gerçekleşeceğini ifade etti.

Ruhani, “Biz dünyaya, özellikle de büyük güçlere İran’a nükleer yaptırım uygulanmasının yanlış bir şey olduğunu, İran’a karşı bu hatadan vazgeçmeleri gerektiğini anlatmak istedik” diyen Ruhani, “Nasıl ki askerlerimiz kutsal savunma sırasında meydanlarda zafer elde etti ise diplomatlarımız da en iyi şekilde en iyi kabiliyetler ile en mantıklı sözleri dünyanın büyük güçleri karşısında kürsüye oturttu” diye konuştu.



"BİZ KİMSEYİ KANDIRMADIK"

Ruhani, yaptırımların kaldırılma sürecini değerlendirerek, “Biz bu süre içerisinde dünyaya vermiş olduğumuz tüm sözlerimizi tuttuk. Bugün siz değerli halkımın bilmesi gerektiği bir noktaya vardık. ABD’nin yeni Başkanı Trump 15 ay öncesinden sürekli nükleer anlaşmanın tarihin en kötü anlaşması olduğunu, anlaşmanın İran’ın lehine ve ABD’nin aleyhine olduğunu, ABD’nin bir önceki hükümetinin nükleer anlaşma konusunda yanlış yaptığını, İran’ın ABD’yi kandırdığını söyledi” diye konuştu.

Ruhani, “Biz kimseyi kandırmadık, biz mantık çerçevesinde sözlerimizi beyan ettik ve 6 ülke ile müzakere masasına oturduk ve BM de bunu onayladı” dedi.

Cumhurbaşkanı Ruhani, üç ülke dışında tüm dünyanın nükleer anlaşmanın doğru olduğuna inandığını kaydederek, “ABD, uğursuz siyonist İsrail rejimi ve Arabistan nükleer anlaşmanın yanlış olduğuna inanıyor. Bu üç ülke dışında tüm dünya bizim yaptıklarımızın doğru olduğunu söylüyor” ifadelerini kullandı.

Ruhani, ABD’nin İran ile 5+1 ülkeleri arasında gerçekleşen nükleer anlaşma konusunda farklı projeleri değerlendirebileceğini belirterek, “ABD, İran milleti karşısında hiçbir şey yapamayacaktır. ABD geçtiğimiz 40 yıl boyunca İran milletine karşı sürekli fitne yapmıştır. Ancak hiçbir zaman milletimiz ve devletimiz karşısında bir başarı elde edememiştir ve bu sefer de ABD yine yanlış bir şey yapacaktır” açıklamasını yaptı.

"TARİHİ BİR PİŞMANLIK OLACAĞINI ANLAYACAKTIR”

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, “ABD’nin nükleer anlaşmadan çıkmak istemesi takdirinde çok yakın bir zamanda bu kararın ABD için tarihi bir pişmanlık olacağını anlayacaktır” dedi.

“Ülkemizin savunması ve silahı konusunda hiç kimse ile müzakere etmeyiz” diyen Ruhani, açıklamasının devamında, “Biz bölgemizin güvenli bir bölge olması için dünya ile diyalog yapmak istiyoruz. Biz Türkiye ve Rusya ile Suriye konusunda müzakere ediyoruz. Bazı diğer ülkeler ile Yemen konusunda diyalog yapıyoruz. Ancak bölgemizin neresinde olursa olsun terörizm ile mücadele edeceğimizi dünyaya söylememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA