Kütahya'nın Fethinin 944. Yılı

Vali Nayir: 'Yeni nesle tüm bunları aktararak, fetih ruhunu canlı tutarak bugünleri yaşamamız lazım. Hem Hıdırellez'i hem de fetih gününü bu duygularla paylaşmamız lazım'

Kütahya'nın fethinin 944. yıl dönümü, Hıdırellez etkinlikleriyle kutlandı.

Kütahya'nın Anadolu Selçuklularınca fethedilişinin 944. yıl dönümü ve Hıdırellez dolayısıyla Kütahya Kalesi'nde tören düzenlendi.

Vali Ahmet Hamdi Nayir, törende yaptığı konuşmada, kentin 1097'de Haçlıların istilasına uğradığını ve 1233'te Anadolu Selçuklu hükümdarlarından 1. Alaaddin Keykubad döneminde İmadeddin Hezar Dinari tarafından yeniden fethedilerek ebedi Türk yurdu olduğunu hatırlattı.

Kütahya'nın fethinin ve Hıdırellez'in aynı günde kutlandığını belirten Nayir, şöyle konuştu:

"Hoca Ahmet Yesevi’nin talebeleri bu coğrafyaya kılıçtan önce gönüller fethi için gelmiş ve yerleşmişler. Yunus Emreler, Mevlanalar, Hacı Bektaşlar, Şeyh Edebaliler bu coğrafyanın fethine zemin hazırlamışlar. Daha sonra gelenler de bu coğrafyayı bize kader kılmışlar ve bu coğrafyada bizim özgür yaşamamızı sağlayan bütün emeği geçenleri saygıyla anmak için bugünler birer vesile oluyor. Yeni nesle tüm bunları aktararak, fetih ruhunu canlı tutarak bugünleri yaşamamız lazım. Hem Hıdırellez’i hem de fetih gününü bu duygularla paylaşmamız lazım."

Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu da Hıdırellez bahar bayramının, birlik ve beraberliğin sembolü olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Tam 944. yıl önce yine böyle bir Hıdırellez günü Kütahyamız fethedilmiş ve Müslüman Türk yurdu olarak hamdolsun bugünlere kadar gelmiştir. Bizim inancımızda bildiğiniz gibi fetihteki asıl mana gönüllerin fethidir. Gönüller fethedilmeden şehirlerin fethedilmesinin bir manası olmadığını bilen ecdadımız, ‘Biz gelmedik kavga için, Bizim işimiz sevgi için Hakkın evi gönüllerdedir Gönüller yapmaya geldik’ düsturuyla şanlı tarihimizdeki en güzel fetihleri gerçekleştirmiştir."

İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez ise Hıdırellez ve Kütahya’nın fethi hakkında bilgiler verdi.

Konuşmaların ardından, mehter takımı ve halk oyunları ekipleri gösteri sundu.
Kaynak: AA