Ayrancı'da Hıdırellez Şenlikleri

Karaman'ın Ayrancı ilçesinde baharın müjdecisi Hıdırellez, etkinliklerle kutlandı.

Bu yıl 19'uncusu düzenlenen Geleneksel Ayrancı Hıdırellez Şenliği'ne vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Baraj Şenlik Alanında kurulan çadırlarda vatandaşlara ikramlarda bulunuldu ve el sanatları eserleri sergilendi.

Karaman Valisi Fahri Meral, şenliğin açılışında yaptığı konuşmada, Hıdırellez’in Türk dünyasının binlerce yıllık zengin, kültürel birikiminin en güzel örneklerinden birini oluşturduğunu belirtti.

Tarih boyunca doğayla uyumlu ve iç içe bir hayat süren Türk milletinin, bu kültürel zenginliğini özüne uygun olarak koruyup, kuşaktan kuşağa aktardığını ifade eden Meral, şunları kaydetti:

"Tarihimizde dostluğa, kardeşliğe, hizmet eden ve doğa sevgisini işaret eden Hıdırellez günümüzde, toplum olarak bir baharı daha karşılamanın yanı sıra daha nice yıllar daha temiz bir çevrede yaşayabilmemiz için sağlıklı çevre bilincinin oluşmasına da vesile olmalıdır. Güzel günlerin müjdecisi kabul edilen bu günün komşuluk ve toplumsal huzurumuzun artırması dileklerim ile birlik beraberliğimizin daim olmasını diliyor tüm hemşehrilerimizin Hıdırellez gününü kutluyor, bolluk, bereket ve sağlıklı günler diliyorum."

Ayrancı Belediye Başkanı Yüksel Büyükkarcı da Hızır ve İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştuğu, doğanın oluştuğu, baharın gelişinin, bolluğun ve bereketin sembolü, dostluğun ve kardeşliğin göstergelerinden biri olarak algılanan Hıdırellez’in, umudu, baharı simgeleyen kültürel bir gelenek olduğunu söyledi.

Milletlerin oluşumunda kültürlerin yeri ve önemine işaret eden Büyükkarcı, şunları kaydetti;

“Gelenek, görenek, töre ve inançlar da bunların içerisindedir. Tabiat ile iç içe kucak kucağa yaşayan, toprağı ana olarak vasıflandıran Türk’ün düşünce sisteminde baharın gelişi elbet önemli bir yere sahip olacaktır. Ayrancı Belediyesi olarak 19'ncusunu kutladığımız bu etkinlikte amaç, değişik nedenlerle, bir birinden kopan yöre halkının bir araya getirilmesi unutulmaya yüz tutmuş kültürümüzün yeni kuşaklara aktarılması, aynı zamanda hemşehrilerimizin Sıla-i Rahim yapmalarına fırsat oluşturmaktır.”

Halk oyunları gösterilerinin sunulduğu şenlikte yakılan ateş üzerinden protokol de atladı.

Etkinliğe, AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk, Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Ayrancı Kaymakamı Mustafa Türkcan ile siyasi partilerin milletvekili aday adayları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.

Kaynak: AA