MS Hastaları İçin 'Birlikte Güçlüyüz' Etkinliği

Türkiye MS Derneği Ankara Şubesince Dünya MS Günü'ne yönelik 'Birlikte Güçlüyüz' etkinliği düzenlendi Prof. Dr. Karabudak: 'Tedavi imkanları çok gelişiyor. Daha önceleri 3 ila 4 ilaçla sınırlıyken, artık günümüzde, özellikle son 10 yılda, arka arkaya geliştirilen tedaviler sayesinde seçenekler çokça arttı'

Türkiye MS Derneği Ankara Şubesince Dünya MS Günü'ne yönelik "Birlikte Güçlüyüz" etkinliği düzenlendi.

Dernekten yapılan açıklamaya göre, etkinlikte MS hastaları ve hasta yakınlarından oluşan koro şarkılar seslendirdi.

MS hastalarının alanında uzman hekimlere sorularını yönelttiği interaktif oturumun ardından "Yemek Yarışması" yapıldı.

Türkiye MS Derneği Danışma Kurulu üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rana Karabudak hastalıkla ilgili açıklamalarda bulundu. MS denildiğinde engelli olmaya doğru gidildiğinin akla gelmemesi gerektiğini aktaran Karabudak, "Tedavi imkanları çok gelişiyor. Daha önceleri 3 ila 4 ilaçla sınırlıyken, artık günümüzde, özellikle son 10 yılda, arka arkaya geliştirilen tedaviler sayesinde seçenekler çokça arttı." bilgisini paylaştı.

Karabudak, MS'in merkezi sinir sistemini, beyin, omurilik, göz sinirlerini etkileyebilen bir hastalık olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Her bir hasta bireysel olarak bir yaklaşım gerektirir. Tedaviyi hastaya göre biçilen bir elbise gibi düşünün, her hastanın özelliklerine göre tedavi planı yapılır. Bazı belirtiler kısa süreli ve geri dönüşlü iken bazıları daha ilerleyici seyreder ve özürlülük nedeni olabilir. MS'in tipik ve sık belirtileri; görme bulanıklığı, çift görme, denge bozulması, duyu ve kuvvet kayıplarıdır."

Karabudak, uzun soluklu bir rahatsızlık olan MS hastalığında hasta-hekim ilişkisinin devamlılığının ve bu konuda uzman hekimlerin önemine dikkati çekerek, MS polikliniklerinin arttırılması gerektiğini belirtti.

Kaynak: AA