Kırıkkale Üniversitesine Tasarımda Yeni Başarı

Kırıkkale Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Bora Yıldırım, dünyanın en prestijli uluslararası tasarım yarışmalarından biri olan A’ Tasarım Ödülleri ve Yarışması’nda kazandığı başarılarına yenilerini ekledi.

Kırıkkale Üniversitesine Tasarımda Yeni Başarı
Farklı ülke ve disiplinlerden en iyi tasarımların öne çıkması amacıyla her sene düzenlenen ve “Tasarım Oscarları” olarak adlandırılan A’ Tasarım Ödülleri ve Yarışması’nda (A’ Design Award & Competition) Kırıkkale Üniversitesi 2 ödül kazandı.

A’ Tasarım Ödülleri ve Yarışması’nda merdiven tasarımı projeleriyle Altın ve Gümüş A’ Tasarım Ödülü kazanan İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Bora Yıldırım, “Bu projeler, bir merdiven tasarımından daha çok merdivenin nasıl oluşturulduğu ile ilgilidir. Merdiven çelik kutu profilden oluşturulmuş, farklı ölçülerdeki “u” şeklinde iki parçanın birbirlerine kenetlenmesi ile meydana gelmektedir. Bu sayede kendi kendini taşıyabilmekte ve belirli ölçüler aşılmadığı takdirde ilave duvar ankrajı gerektirmemektedir. Merdiveni oluşturan bu iki “u” form, aynı zamanda merdivenin rıht yüksekliği ile basamak genişliklerini oluşturmaktadır. Merdiven parçalarının öncesinde hazırlanması yerinde montaj kolaylığı sağlamaktadır. Aynı zamanda parçaların paketlenmesi ve nakliyesi de kolaylaşmaktadır. Merdiveni meydana getiren “u” parçalar farklı açılarda oluşturularak L, U ya da döner merdivenlerin yapılmasına olanak tanımaktadır” şeklinde konuştu.



“Minimum parça kullanımı, montaj ve nakliye Kolaylığı”

Dr. Yıldırım, “Projede her şeyden önce minimum parça kullanımı göz önünde bulundurulmuştur. Montaj ve nakliye kolaylığı ön planda tutularak basit ve anlaşılır bir ürün oluşturulmaya çalışılmıştır. Tasarım modüler olmakla birlikte farklı form, renk ve malzeme kullanımına olanak tanımakta ve esnek yapısıyla ön plana çıkmaktadır. Dolayısıyla mekân ihtiyaçları ve kullanıcı isteklerini karşılayabilecek çeşitliliği de sağlayabilecek yapıdadır. Projeye basit eklentiler ve çözümler getirilerek istenilen tür ve ölçüdeki merdivenlerin oluşturulması da olanaklı hale gelmektedir” dedi.

Yarışmanın ödül töreni 29 Haziran’da İtalya’nın Como şehrinde gerçekleştirilecek. Ayrıca ödüllü tasarımlar 10 Haziran ile 7 Temmuz tarihleri arasında aynı şehirde sergilenecek.
Kaynak: İHA