Abhazya'dan Avrupa Konseyi Kararına Sert Tepki

Avrupa Konseyi Bakan Yardımcıları Komitesi, Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne verdiği güçlü desteği yansıtan bir başka kararı kabul ederek Abhazya sorununun Rusya ile Gürcistan arasındaki bir mesele olarak kabul etmesine Abhazya’dan sert açıklama geldi.

Abhazya'dan Avrupa Konseyi Kararına Sert Tepki
Avrupa Konseyi Bakan Yardımcıları Komitesi 2 Mayıs’ta bir araya gelerek Abhazya ve Güney Osetya sorunu ile ilgili ortak mutabakat yayınladı. Yayınlanan kararlara göre Avrupa Konseyi, Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne tam destek verdi. Ayrıca Abhazya ve Güney Osetya sorununun Rusya ile Gürcistan arasında bir sorun olduğunu savunarak Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya’yı ilhak ettiğini öne sürdü. Bu gelişmenin ardından Abhazya tarafından sert açıklama geldi.

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı İrakli Tuzhba, Avrupa Konseyi’nin aldığı kararlar eleştirilerek, "Gürcistan’ın son dönemlerde ‘barış’ vurgusuyla Abhazya konusunda popülist yaklaşımla propaganda çalışmalarını Avrupa Konseyi olumlu karşılamıştır. 1992-1993 yılında yaşanan Abhazya - Gürcistan çatışmasının, Gürcistan’ın Abhazya’ya saldırısıyla başladığını Avrupa Konseyi’ne hatırlatmak isteriz” dedi.



"Abhazya olmadan karar aldılar"

Avrupa Konseyi’nin aldığı kararların tek taraflı alındığını söyleyen Tuzhba, "Avrupa’nın aldığı kararlar Abhazya tarafı olmadan yanlı, taraflı bir şekilde alınmıştır. Abhazya sorununun Rus- Gürcü arasındaki bir çatışma olduğu yorumu kesinlikle kabul edilemez. Avrupa Konseyi’nin aldığı kararlar sadece hayal kırıklığı yaratıyor. Avrupa Konseyi tarafından kabul edilen belgelerin son derece ön yargılı ve politik olduğunu belirtmek zorundayız. Bu bağlamda tüm Avrupa Konseyi’nin kararı, hem de diğer uluslararası kuruluşlarının aldığı kararlar diyalog sürecine ciddi zararlar veriyor. Abhazya, Avrupa Konseyi’nin aldığı kararlar konusunda ciddi endişeler doğurduğunu dile getirmektedir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA