Ziraat Katılım'ın İlk Çeyrek Performansı

Ziraat Katılım Genel Müdürü Özdemir: 'Yılın birinci çeyreğini 68,7 milyon lira net karla tamamladık. Türkiye genelinde şube ağını hızla yaygınlaştıran Ziraat Katılım, yurt içinde 37 ilde 67 şubeyle faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor' 'Kullandırılan nakdi fonlar geçen sene aynı döneme göre yüzde 7 artışla 12,5 milyar liraya ulaşırken, Ziraat Katılım'ın reel sektöre sağladığı nakdi ve gayri nakdi finansman toplamı 19,5 milyar lira seviyesinde gerçekleşti'

Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir, yılın birinci çeyreğini 68,7 milyon lira net karla tamamladıklarını belirterek, "Ziraat Katılım, yurt içinde 37 ilde 67 şubeyle faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor." ifadesini kullandı.

Özdemir, yazılı açıklamasında, Ziraat Katılım Bankasının ocak-mart dönemi faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ziraat Katılım'ın toplam aktiflerinin geçen yılın sonuna göre yüzde 12 artışla 16,1 milyar lirayı aştığına işaret eden Özdemir, toplanan fonların aynı döneme göre yüzde 8 artışla 10,8 milyar liraya ulaştığını bildirdi.

Özdemir, kullandırılan nakdi fonların da yüzde 7 artışla 12,5 milyar lirayı bulduğuna dikkati çekerek, Ziraat Katılım'ın reel sektöre sağladığı nakdi ve gayri nakdi finansman toplamının 19,5 milyar lira düzeyinde gerçekleştiğini kaydetti.

Ziraat Katılım'ın bu yılın ilk çeyreğini 68,7 milyon lira net karla tamamladığını belirten Özdemir, Türkiye genelinde şube ağını hızla yaygınlaştıran bankanın yurt içinde 37 ilde 67 şubeyle faaliyetlerini sürdürdüğünü aktardı.

Özdemir, Türkiye'nin kamu sermayesiyle kurulan ilk katılım bankası olan Ziraat Katılım ile savunma sanayisi, raylı sistemler ve otomotiv sanayisi gibi mühendislik ve endüstriyel alanlarda, gerek kamu gerekse özel sektöre hizmet veren Fikssan Fikstür Sanayi ve Ticaret AŞ arasında yüzde 50-50 hisse ortaklığında FZK Mühendislik ve Sınai Yatırımlar AŞ'nin kurulduğunu anımsatarak, FZK'nin ana faaliyet konusunun savunma sanayisi, otomotiv, demiryolu sektörleri, kalıp ve fikstür gibi sektörlerin ihtiyaç duyduğu yerli teknolojik ve sanayi ürünlerinin Türkiye sınırları içinde üretimi olacağını belirtti.

Türkiye'de bir katılım bankası ile üretim yapan firmanın bir araya gelerek oluşturduğu ortaklığın, "Ortak Yatırımlar Modeli" ile yerli üretim yapma prensipleri bakımından ilk olma niteliği taşıdığına dikkati çeken Özdemir, Türkiye'de daha önce katılım bankaları tarafından kar-zarar ortaklıkları yapıldığını ancak Ziraat Katılım ile Fikssan'ın bir araya gelerek kurdukları FZK Mühendislik ve Sınai Yatımlar AŞ'nin sermaye ortaklığıyla sanayi sektöründe daha önce örneği görülmemiş bir yapı olduğunu bildirdi.

Özdemir, KOBİ'lerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması ve bu kesime uygun koşullarda finansman kullandırılmasına yönelik tasarlanan Nefes Kredisi Protokolü'nün, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde, oda ve borsaların katkıları, Hazine Destekli Kredi Garanti Fonu teminatıyla Ziraat Katılım'ın da dahil olduğu 6 bankanın iş birliğiyle gerçekleştiğini hatırlattı. Özdemir, "Nefes 2018 Projesi" kapsamında KOBİ'lere 7,5 milyar lira finansman sağlanacağını, 50 bin işletmenin bu fırsattan yararlanmasının planlandığını ifade etti.

- "Kira sertifikası ihracı toplamda 1,98 milyar liraya ulaştı"

Ziraat Katılım'ın yılın birinci çeyreğinde 4 kira sertifikası ihracını başarıyla tamamladığına işaret eden Özdemir, "Ziraat Menkul Değerler AŞ aracılığıyla gerçekleştirilen ihraçlarla 679 milyon lira fonlama temin edilirken, kira sertifikası ihraçlarının tamamına nitelikli yatırımcılardan ihraç tutarının üzerinde talep gelmiştir. Türkiye'nin kamu sermayeli ilk katılım bankası olan Ziraat Katılım'ın, faaliyetlerine başladığı 29 Mayıs 2015'ten bugüne, Sermaye Piyasası Kurulundan alınan 2 milyar liralık ihraç tavanı kapsamında, nitelikli yatırımcılara gerçekleştirdiği kira sertifikası ihracı toplamda 1,98 milyar liraya ulaşmıştır." ifadelerini kullandı.

Özdemir, hedeflerinin katılım bankacılığını yaygınlaştırma misyonuna bağlı kalarak projelerine kararlılıkla devam etmek olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Nihai hedefimiz, Türkiye ekonomisine artan oranda değer üretmek ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemektir. Ziraat Katılım olarak sektöre katkı sağlamak ve derinlik kazandırmak için var gücümüzle çalışmaktayız. Katılım bankacılığı prensiplerine uygun olan ancak daha önce sektörde uygulanmamış projeler üzerine yoğunlaşmaktayız. Bu minvalde, 2016 yılında Türkiye'de ilk defa lojistik sektörüne yönelik kar-zarar ortaklığı projesiyle 'müşaraka' ürününü, 2017 yılında yap-işlet-devret modeliyle yapılan bir projede 'istisna' ürününü ve son olarak 27 Mart 2018'de savunma sanayisi, raylı sistemler ve otomotiv sanayisi gibi mühendislik ve endüstriyel alanlarda kamu ve özel sektöre hizmet veren bir şirketle 'Ortak Yatırımlar Modeli'ni hayata geçirerek öncü katılım bankası olma vizyonumuzla önemli adımlar attık."

Kaynak: AA