TTK Armutçuk'da 20 Milyon Ton Kömür Rezervi

GMİS Armutçuk Şube Başkanı Eşitmez: 'TTK Armutçuk Müessesinde şuan itibariyle hali hazırda 20 milyon ton hazır kömür rezervi bulunmaktadır. Bu da yaklaşık 100 yıl daha madencilik yapılması anlamına gelmektedir'

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez, "Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesinde şuan itibariyle hali hazırda 20 milyon ton hazır kömür rezervi bulunmaktadır. Bu da yaklaşık 100 yıl daha madencilik yapılması anlamına gelmektedir." dedi.

Eşitmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eksi 500-550 kodları arasında üretim yapılan müessesede, ileriki süreçte eksi 550-600 ana kat galerilerinde iş güvenliği ve sağlığı açısından güvenli üretimin yapılabilmesi için galerilerin ivedilikle sürülmesi gerektiğini söyledi.

Hazırlanmış artı 200 ile eksi 700 harici hizmet kuyu projesinin biran önce ihalesinin yapılarak devreye alınması gerektiğini anlatan Eşitmez, şöyle konuştu:

"Buradan görüleceği üzere Armutçuk'un gelecekte önünün açılması, uzun yıllar derin kökenli yer altı madenciliği yapılması için artı 200 ile eksi 700 harici hizmet kuyusu ve ana kat galerilerinin önemini ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca hali hazırda çalışan işçilerimizin işyerine ulaşmak için yer altında 40 dakika yol yürümek zorunda kalmayacaktır. Ulaşımda kaybolan efor üretime pozitif yönde yansıyacaktır. Armutçuk'ta ikinci bir kuyu iş sağlığı ve güvenliği açısından ivedilik arz etmektedir. Armutçuk Müessesinde şuan itibariyle hali hazırda 20 milyon ton hazır kömür rezervi bulunmaktadır. Bu da yaklaşık 100 yıl daha madencilik yapılması anlamına gelmektedir."

TTK Genel Müdürlüğünün Armutçuk'taki Alacaağzı maden ocağının eksi 300 kodu ve üzerini 20 yıl süreyle ihaleye çıkardığını ve ihalenin 29 Haziran'da gerçekleştirileceğini belirten Eşitmez, Alacaağzı maden ocağı sahasında 12 milyon ton rezerv bulunduğunu ve bu rakamın 6 milyon tonunun görünür rezerv olarak üretime hazır vaziyette olduğu bilgisinin ihale dosyasında yer aldığını kaydetti.
Kaynak: AA