Saraybosna'da Eski Boşnak Generale Destek Mitingi

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da 'insanlığa karşı suç işlediği' iddiasıyla geçen hafta gözaltına alınan ve ardından şartlı serbest bırakılan eski Boşnak general Dudakovic'e destek amacıyla miting düzenlendi.

Saraybosna'da Eski Boşnak Generale Destek Mitingi
İnsanlığa karşı suç işlediği iddiasıyla geçen cuma gözaltına alınan ancak daha sonra şartlı serbest bırakılan eski Boşnak general Atif Dudakovic'e destek amacıyla Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da miting düzenlendi.

Başçarşı Meydanı'nda düzenlenen mitinge katılan ve aralarında eski askerlerin de bulunduğu yüzlerce kişi, Bosna Savaşı'nda (1992-1995) önemli başarılara imza atan ve savaşın sembol isimlerinden biri haline gelen eski generale destek amacıyla üzerinde "suçlu değil kahraman" yazılı dövizler taşıdı.

Saraybosna Kantonu Gazi İşleri Bakanı Muharem Fiso, burada yaptığı açıklamada, yaşananların üzücü olduğunu belirterek, "Özgür ve bağımsız bir devlette yaşamak için verdiğimiz kurtuluş mücadelesinin ardından kendimizi savunup aklamamız gereken bir döneme geldik." dedi.

Mitinge başka şehirlerden vatandaşların da katıldığını aktaran Fiso, "Adalet, dürüst olanın tarafındadır. Bu millet dürüsttür. Vatanının özgürlüğü için mücadele vermiş bir millettir." diye konuştu.

Fiso, adaletin yerini bulması ve savaşta başarılar elde etmiş generallerle silah arkadaşlarının özgür birer bireyler olması temennisinde bulundu.

Mitingin organizatörü eski asker Samir Petrovic de mitingin tarihi önemi olduğunu vurgulayarak, "Saraybosna, tarihi gerçeklerin karartılmasına asla izin vermeyecektir." ifadelerini kullandı.

Petrovic, Bosna Hersek'in altın zambaklı eski bayrağının 4 Mayıs 1992 tarihinde uluslararası kurumlarca da kabul edildiğini anımsatarak, Bosnalı kahramanların da bu bayrak altında mücadele ettiklerini bildirdi.

Mitinge katılan Sanjin Musa ise "cellat ile kurbanın aynı kefeye konmaya çalışıldığını" vurguladı.

Eski askerlerden Murat Sabanovic de Dudakovic'in bir suçluymuş gibi evine yapılan operasyonla gözaltına alınmaması gerektiğini kaydetti.

- Dudakovic ve 12 eski Boşnak askerin gözaltına alınması

Bosna Hersek Savcılığı talimatıyla Bosna Hersek Araştırma ve Koruma Ajansı'na (SIPA) bağlı özel polis birlikleri tarafından 27 Nisan'da gözaltına alınan Dudakovic ve 12 eski Boşnak asker, Bosna Hersek Mahkemesi tarafından 29 Nisan'da şartlı serbest bırakıldı.

Mahkemeden yapılan açıklamada, "Dudakovic ve diğerleri" davasında adı geçen 13 ismin, dava boyunca birbirleri veya tanıklarla iletişim kurmamaları şartıyla serbest kaldığı ifade edildi.

Kaynak: AA