Madagaskar Anayasa Mahkemesi, Seçim Yasalarının Bir Kısmını İptal Etti

Madagaskar Yüksek Anayasa Mahkemesi iki hafta önce yürürlüğe giren seçim yasalarının bir kısmını iptal etti.

Madagaskar Yüksek Anayasa Mahkemesi, yürürlüğe giren yeni seçim yasalarının bir kısmını iptal ederek muhaliflerin bazı taleplerine hak verdi. Madagaskar Yüksek Anayasa Mahkeme, 21 Nisan Cumartesi gününden bu yana başkent Antananarivo’daki 13 Mayıs Meydanı’ndaki eylemde bulunan muhaliflere hak verdi. Yeni seçim yasaları, Madagaskar Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarimampianina karşı başkent Antananarivo’da 21 Nisan günü başlayan eylemlerin baş nedeniydi.

Yüksek Anayasa Mahkemesi, kendi internet sitesinde yaptığı açıklamada, özellikle seçim listelerini, seçim süresini, oy pusularını, ve Cumhurbaşkanı adayı olma kriterlerini ilgilendiren yasaların anayasaya uygun olmadığını ifade etti.

Madagaskar’da siyasi kriz iki haftadır sürüyor. Geçen hafta Afrika Birliği’nin insiyatifi ile bir araya gelen Hükümet ve Muhalefet uzlaşmaya varamadı. Yeni seçim yasalarına karşı başlayan başkentteki eylemler, genelleşerek 2013’te seçilen Hery Rajaonarimampianina karşıtı eylemler haline geldi. Malgaş polis kaynakları, bugüne kadar olaylarda 2 kişinin öldüğünü ve 16 kişinin yaralandığını açıkladı.

Öte yandan Madagaskar Silahlı Kuvvetleri ve Polis Teşkilatı, Çarşamba günü iktidar ve muhalefete hızlıca uzlaşıya varmaları gerektiği uyarısında bulundu.
Kaynak: İHA