'İklim Değişikliğine Adaptasyon Kapasite Oluşturma Projesi' Çalıştayı

Elazığ'da, "İklim Değişikliğine Adaptasyon Kapasite Oluşturma Projesi" çalıştayı yapıldı.

Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü ve Fırat Üniversitesinin ortaklaşa yaptığı tarım, orman ve balıkçılık sektörlerinin "İklim Değişikliğine Adaptasyon Kapasite Oluşturma Projesi" çalıştayı, Fırat Üniversitesi Kongre Merkezi'nde yapıldı.

Elazığ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Karahan, çalıştayın Elazığ ekonomisine katkısının büyük olacağını söyledi.

Bu tür projelerin birlik içerisinde yürütülmesi gerektiğini anlatan Karahan, "Yapılan bu projenin farklı bir önemi var. Burada bulunun kurum ve kuruluşların bir araya gelmesi. Birlikte çalışmazsak yapılan çalışmalarda herkes kendi sorumluluğu nispetinde işe dahil olmazsa bizim yapacağımız çalışmaların sonucunu göremeyiz." diye konuştu.

Çalıştay ile sivil toplum kuruluşlarını aktif hale getirmek için pazarlama kooperatifi oluşturulacağını dile getiren Karahan, şunları aktardı:

"Aranızda sektörlerin başkanları var, arı, süt, tarım gibi alanlarda çok önemli çalışmalarımız var. Üzüm üreticilerinin yıllık 85 bin ton üretimi var. Arı ile de Maden ve Sivrice başta olmak üzere ilimizin bitki potansiyelini ele aldığımızda çok zengin bir bitki örtüsüne sahibiz. Organik arı üretiminde Türkiye'de söz sahibi olacak bir kaliteye sahip durumundayız. Bu çalışmalar güzel ama yeterli değil. Biz bu çalıştay ile arı, süt, üzüm, ağın leblebisi, Baskil kayısısı gibi ürünleri hakiki manada Türkiye'nin iş pazarı ve dünya pazarında hak ettiği yere gelmesi için gerekli çalışmaları hep birlikte ortaya koyarsak bu projenin manasını ortaya koymuş olacağız."

Uygulanacak olan proje ile 280 orman ve dağ köyünde tarama yapılacak. Proje ile iklim değişikliğinin tarihsel etkileri dikkate alınarak sürdürülebilirlik için kapasite oluşturulmaya çalışılacak.

Kaynak: AA