Görme Engelli İngilizce Öğretmeni Hayata Nasıl Tutunduğunu Anlattı

Pazaryeri ilçesinde "Aramızda Engel Yok" semineri düzenlendi.

Pazaryeri Hilmi Duralioğlu Anadolu Lisesinde (HDL) düzenlenen seminerde, görme engelli İngilizce öğretmeni Süleyman Görece, öğrencilere görmeden nasıl hayat yaşanacağını anlattı.

26 yaşındaki doğuştan görme engelli Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi İngilizce Bölümü mezunu Görece, ilkokuldan üniversiteye kadar olan yaşam mücadelesini örneklerle anlattı.

- Bu hayata alıştım

Görece, "Eğer hayatta bir şeyler başarabildiysem kendimden çok bunu anne ve babama borçluyum. Yaşantımın 19 yılı anne ve babadan ayrı hep yatılı okullarda okuyarak geçirdim. Kolay değil 6 yaşında evden ayrı kalmak. Ama zamanla alışıyor insan. İlk, orta ve lise yıllarında benim durumumda olan birçok arkadaşımla beraber bu hayata alıştım.

Braille alfabesi sayesinde sizler gibi sosyal medyayı takip edebiliyor okuyor yazıyorum. Kendimle barışık bir insanım tüm aktivitelere katılıp yüzüyor, futbol gibi oyunları oynuyorum. İngilizce öğretmeniyim akıllı tahtalar sayesinde hiçbir zorluk yaşamadan öğrencilerime ders veriyorum. Benim sizlerle tek farkım siz görüyorsunuz ben göremiyorum. Sizlere şunu belirteyim asla aramızda engel yok bizleri kendinizden farklı görmeyin insan istedikten sonra her şeyi başarabilir." dedi.

- Toplum önünde ilk kez konuştu

Görece, program sonrası AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Okulun davetiyle İzmir'den geldim öğrencilere hayatın dengeleriyle ilgili sunum yaptım.

Engellilerinde birer birey olduğunu anlatmaya çalıştım. Çok yararlı oldu kanısındayım. Eğer öğrencilere dokunabildiysem onların gönüllerinde bir pencere açabildiysem ne mutlu bana. 10-16 Mayıs engelliler haftası. O nedenle bu etkinliği hazırladık benimde ilk toplum önünde konuşmam oldu. Ben çok şeyler kazandım inşallah öğrencilerinde engellilere bakış açısı bakımından yararlı olmuştur." diye konuştu.

Kaynak: AA