Çad'ta Başbakan Ve Hükümet İstifa Etti

Çad’ta parlamentoda oylanan yeni anayasanın kabulü ile birlikte, yeni sistemde yeri olmayan Başbakan Albert Pahimi Padacke ve hükümeti istifa etti.

Bugün Cumhurbaşkanı Idriss Deby’nin, Pazartesi parlamentoda oylanan yeni Anayasayı imzalamasıyla Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilecek. Parlamento oylamasına katılmayarak protesto eden muhaliflerin tepkileri ise sürüyor.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada Başbakan Albert Pahimi Padacke ve hükümetinin istifa ettiği belirtildi. 30 Nisan Pazartesi Parlamento’da oylanan Dördüncü Cumhuriyet dönemini başlatan yeni anayasa bugün, Cumhurbaşkanı Idriss Deby tarafından onaylanacak ve yürürlüğe girecek. Muhalif milletvekilleri ise parlamento oylamasına katılmayarak, oylamayı protesto etti.

Yeni Anayasa, mart ayında düzenlenen ve ülkenin çeşitli siyasi, dini, sosyal örgütlerin katıldığı bir forum çerçevesinde şekillenmişti. Yeni anayasa ile birlikte Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilecek ve Cumhurbaşkanının yetkileri güçlenecek. Yeni hükümette yer alacak bakanlar bizzat Cumhurbaşkanı tarafından seçilecek ve Cumhurbaşkanının himayesinde olacak.

Muhalefet, çeşitli sivil toplum örgütleri ve Katolik Kilise, yeni anayasanın millete referandum ile sunularak karar verilmesinin en doğrusu olduğunu savunuyor. Muhalifler, Anayasa Mahkemesine yasanın iptali için başvuru yaptı.
Kaynak: İHA