Ramazan Ayında Alım Gücünün Zayıflığı Ürdün Piyasasını Etkiliyor

Ürdün'de devlet memurlarının tamamının ve özel sektörde çalışanların da çoğunun maaşlarının ödenmesine rağmen, geçen yıllara göre ramazanda piyasalar durgun.

Ürdün halkı, 2018 yılının başından beri ekmek, elektrik, yakıt ve iletişim gibi 160'tan fazla ana tüketim maddesine birbiri ardına gelen vergi ve zamların şokunu yaşıyor.

Ürdün Ticaret Odası Gıda Sektörü Temsilcisi Raid Hamade, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkedeki yerli piyasanın, maaşların ödenmesinin etkisini hissetmediğini belirtti.

- Zayıf hareketlilik

Hamade, tüketicilerin ramazan ihtiyaçlarına yönelik harcamalarının geçen yıllara göre çok düşük olduğunu söyledi.

Gelirleri sınırlı olmasına rağmen hükümetin gelir vergisi gibi yeni vergileri yürürlüğe koymasıyla Ürdün halkının durumunun daha iyiye gideceği görülmüyor.

Parlamentonun onayını bekleyen gelir vergisi yasa tasarısı nedeniyle Ürdün'de dün işçi sendikaları ve ticaret sektöründe faaliyet gösteren diğer sendikaların çoğu greve gitti.

Hükümet ve özel sektörde faaliyet gösteren diğer şirketler, ramazan ayında ihtiyaçlarını giderebilmeleri için işçi ve memurların mayıs ayı maaşlarını erken ödedi.

- Bazı sektörlerde dalgalanma

Amman'daki büyük mağaza sahiplerinden Yasir el-İbadi, geçen hafta sonu ile bu hafta başında piyasadaki hareketliliğin, ramazan ayının başına göre daha iyi olduğunu ifade etti.

Başta gıda sektörü olmak üzere bazı sektörlerin, maaşların erken ödenmesinden faydalandığını aktaran İbadi, vatandaşların, ramazanın geride kalan günlerinde bayrama hazırlık için giyim sektörüne yöneleceği öngörüsünde bulundu.

Ürdün hükümeti ocak ayının sonlarında ekmeğe yönelik desteğini kaldırmış ve ekmeğin fiyatı yüzde 100 artmıştı. Ayrıca yakıt ve elektriğe de bu yıl birkaç kez zam yapmıştı.

- Büyük pahalılık

Son resmi verilere göre, Ürdün'de 2018 yılının ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine göre tüketici fiyatlarında yüzde 3,9 artış gerçekleşti.

Ürdün'de bu yıl başından beri yeni vergi uygulaması, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşmaya varılan ve 500 milyon dolar elde etmeyi hedefleyen reform programının bir parçası olarak yürütülüyor.

Kaynak: AA