OECD İstanbul'a Merkez Açıyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Fransa’nın başkenti Paris’te Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) İstanbul’da açacağı merkezle ilgili mutabakat zabtını imzaladı.

OECD İstanbul'a Merkez Açıyor
Türkiye’nin bir süredir OECD ile yürüttüğü İstanbul merkezinin açılmasına ilişkin müzakereler olumlu sonuçlandı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve OECD Genel Sekreteri Angel Gurria İstanbul merkezinin açılmasına ilişkin mutabakat zaptını imzaladı.

İstanbul’da açılacak olan yeni merkez, Balkanlar, Orta Doğu ve Kuzey Afrika için bir merkez olarak hizmet verecek. Merkezin konumu olarak İstanbul’un tercihi konusunda, Türk Hükümeti ile OECD arasındaki verimli müzakerelerin sonunda kararlaştırıldığı belirtildi. Bakan Zeybekci, "Türkiye OECD’nin İstanbul’da merkez açmasını memnuniyetle karşıladı” dedi.

İstanbul’un küresel ticaret merkezi olarak rolünü güçlendirmeye hizmet etmesi beklenilen yeni açılacak olan merkezin, OECD’nin büyümeyi hedefleyen ülkelere destek vereceği gibi, hükümetlerin deneyimlerini paylaşmak ve ortak sorunlara çözüm aramak için birlikte çalışabilecekleri bir forum sağlayacak. Ülkeler ve ortaklar arasındaki diyaloğu güçlendirmek için bir güç görevi görevini üstlenecek olan İstanbul’daki merkez, kamu ve özel sektör arasındaki ilişkileri geliştirerek ve yerel, bölgesel ve uluslararası kurumlarla işbirliği yapacak.

Bu çalışma sayesinde merkez, Türkiye ve bölgede sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme stratejilerinin desteklemesinin yanı sıra, OECD’nin en iyi uygulamalarını kullanarak, ekonomik rekabet gücü, girişimcilik, ticaret, kamu yönetimi ilgili alanlarda ülkelere yardımcı olacak. Ek olarak, Merkez küresel ticaret ve yatırım hakkındaki verileri analiz edecek ve karşılaştıracak ve gelecekteki eğilimleri tahmin etmeye çalışacak.
Kaynak: İHA