Marmaris'te Kırmızı Palmiye Böceği Uyarısı

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nejmettin Kaya: 'Bu böceklerden dolayı Marmaris ve Datça karantina altına alındı. Marmaris'e ne palmiye ağacı girebilir, ne de çıkartılabilir'

Muğla'nın Marmaris ve Datça ilçelerinin önemli doğal unsurlarından biri olan palmiye ağaçlarının kırmızı palmiye böceği zararlısı nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğu bildirildi.

İlçedeki palmiyeler karantinaya alınarak, kesilmesi, ilçeden çıkarılması ve ilçeye yeni ağaç girişleri yasaklandı.

Marmaris Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Nejmettin Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, literatürdeki adı "Rhynchophorus Rerrugineus" olan kırmızı palmiye böceğinin böcek olmaktan çıktığını ve adeta "palmiye canavarı" haline geldiğini söyledi.

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kırmızı palmiye böceklerinin zararlarının arttığını dile getiren Kaya, "Hava sıcaklıkları 14 dereceyi aşınca bu böceklerin faaliyetleri artıyor. Bu yıl sıcaklıkların artmasından dolayı palmiye böcekleri de zarar vermeye başladı." dedi.

Kaya, palmiyelerin yazın asla budanmaması uyarısında bulunarak, şunları kaydetti:

"Yazın budama palmiye böcekleri için cezbedici bir durum ortaya çıkartıyor. Bu böcekler 7 kilometre kadar gidebilir. Ağaçların içini tamamen oyuyor. Ağacın içini bitiriyor. Bu böceklerden dolayı Marmaris ve Datça karantina altına alındı. Marmaris'e ne palmiye ağacı girebilir, ne de çıkartılabilir. Hatta palmiyelerin kesilmesi dahi yasak."

Müdürlük olarak ilaçlama yapılacak ağaçları belirlediklerini site ve otel bahçelerindeki ilaçlama için de destekte bulunduklarını belirten Kaya, "İlaçlama konusunda site sahipleri ve otelcilere bilgi veriyoruz. Uygulamalı ilaçlama yaptırıyoruz. Ağaçların kesim tekniği var. Ağaçların profesyonel ekiplerce kesilmesi lazım." diye konuştu.
Kaynak: AA