Fatih'in 'Doğum Haritası' Çağlayan Adliyesi'nde

Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde ziyarete açılan sergide, Fatih'in tılsımlı gömleği ve doğum haritasının minyatürleri de yer alıyor Tezhip ve minyatür sanatçısı Şeyma Çınar: 'Fatih Sultan Mehmed'in doğum haritasının yer aldığı eserde, birinci evde Fatih'in atını denize sürme sahnesini, ikinci evde ise Ayasofya'yı resmettim'.

Fatih Sultan Mehmed'in tılsımlı gömleği ile doğum haritasının da (Horoskop) yer aldığı tezhip ve minyatür sergisi ziyarete açıldı.

Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği yararına düzenlenen sergide, ikisi koleksiyonluk toplam 28 eser yer alıyor.

Sergiyi açan tezhip ve minyatür sanatçısı Şeyma Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 senedir tezhip ve minyatür eğitimi aldığını, 12 senedir de tezhip dersi verdiğini söyledi.

Sergi için dernek yönetiminden gelen teklifi memnuniyetle kabul ettiğini belirten Çınar, sergideki 26 eserin şehit aileleri yararına satışta olduğunu belirtti.

Çınar, tezhipte kullanılan klasik yöntemlerle guaj boya, sulu boya, akrilik, altın gibi pek çok teknik kullanılarak hazırlanan eserlerin, atölye çalışmalarıyla birlikte toplamda 7 senelik bir çalışma sonucu ortaya çıktığını ifade etti.

- "Fatih Sultan Mehmed'in tılsımlı gömleği ilgi görüyor"

İstanbul'un Fethi'nin 565. yılı olması nedeniyle Fatih Sultan Mehmed'in tılsımlı gömleğinin yeniden resmedildiği çalışmanın yoğun ilgi gördüğünü belirten Çınar, "Orijinal gömleğinden aynı oranlarda yarı yarıya küçülterek çizdim. Orijinalindeki gibi içinde Fetih, Rahman, Felak ve Nas Sureleri ile Ayet'el Kürsi'nin yer almasına ve görsel olarak aslıyla aynı olmasına dikkat ettim." dedi.

Fatih Sultan Mehmed'in doğum haritasının (Horoskop) yer aldığı eserde tasvir edilen 12 evde önemli olayları işlediğini kaydeden Çınar, "Birinci evde atını denize sürme sahnesini, ikinci evde Ayasofya'yı resmettim. Üçüncü ev eğitim alanını, dördüncü ev anne babasını, beşinci ev eşi ile çocuğu, altıncı ev sorumluluk alanını, yedinci ev ikili ilişkileri, sekizinci ev mirası, dokuzuncu ev dil ile edebiyatı, İstanbul'un fethinin işlendiği onuncu ev başarıyı, on birinci ev vakıf ve dernekleri, on ikinci ev ise kendi iç halini yani kulluğunu temsil ediyor." ifadelerini kullandı.

Padişahın, kuşandığı zaman savaşta zarar görmeyeceğine inanılan, Fatih Sultan Mehmed'in tılsımlı gömleğinin minyatür olarak resmedildiği levha ile Fatih'in doğum haritasının çıkarıldığı koleksiyon çalışmalarının yanı sıra, satışa açık 26 eserin de yer aldığı sergi, 14 Haziran'a kadar ziyarete açık olacak.
Kaynak: AA