Edremit'te 'Vav Gibi' Sergisi Açıldı

Edremit'te 71 öğrencinin yaptığı 98 hat eseri, Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi'nde sergileniyor.

Balıkesir'in Edremit ilçesinde, Körfez Anadolu Lisesi'nde eğitim gören 71 öğrencinin Destekleme ve Yetiştirme Kursları (DYK) kapsamında yaptığı 98 hat eserinin yer aldığı "Vav Gibi" sergisi açıldı.

Edremit Kaymakamı Ali Uslanmaz, Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi'ndeki serginin açılış töreninde yaptığı konuşmada, sergiyi incelediğini ve çok beğendiğini söyledi.

Öğrencilerin sahip olduğu yeteneklerini bırakmamasını tavsiye eden Uslanmaz, "Edremit'te sanat anlamında gerçekten başarılı çalışmalar yapılıyor. Edremit Kaymakamlığı olarak, öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin yanındayız." dedi.

Görsel Sanatlar Öğretmeni Özlem Topaloğlu da eylül ayından itibaren serginin ramazan ruhuna uygun olmasını amaçladıklarını belirtti.

Topaloğlu, sergilenen eserlerin salona sığmadığını dile getirerek, "Burada 98 çalışmamız var. Bir bu kadar da sergileyemediğimiz çalışmamız var. Çalışmalarımıza çok emek harcadık. İnşallah sergimizi gezenler beğenir." diye konuştu.

Serginin adını "Vav Gibi" koyulmasının sebebine değinen Topaloğlu, şunları kaydetti:

"İnsanın yeri geldiği zaman mütevaziyle eğilmesi, baş eğmesi ve gönlünü açabilmesi zordur. İnsanın mütevazilik ve edepten boyun büküşünün, anne karnındaki cenin duruşunun, namazda secdeye varan insan duruşunun simgesidir. İnsan, vav şeklinde doğar, hayatı anlamaya başladığını sandığı sıra elife benzer. Eğer tekrar kendini keşfedip de vava benzemeyi becerebilirse kainatın şarkısını duyar, sonsuz aşk bilgisine sahip olur. Vav harfi, ebced hesabında 6 rakamına denktir. İmanın 6 şartını temsil ettiği söylenir. Kainatın altı günde yaradılış hikayesi gibi ayrıcalıklı bir noktaya da işaret eder. Bu nedenle vav, kainatın da simgesi sayılır."

Topaloğlu, aynanın tasavvufta ayrı bir yeri olduğuna dikkati çekerek, "Ayna, tasavvufta insanın kendini bilmesi anlamına gelir. Biz de bunu anlatmaya çalıştık. Eserlerde eskitmeler uygulayarak, onlara 100-150 yıllık hava vermeye çalıştık. Sergide mozaik ayna, tuval ve ahşap üzerine yaptığımız çalışmalar da var." ifadesini kullandı.
Kaynak: AA