Zeytinburnu'nda Sağlıklı Hayat Merkezi Açıldı

İstanbul Sağlık Müdürü Memişoğlu: 'Sağlıklı Yaşam Merkezi özellikle obezite ve bağımlılıkla mücadele edecek bir birim. Bu birimin işleyişi anlamında da özellikle çevredeki aile hekimleri ve bu birimden 2. veya 3. basamak sağlık kuruluşlarına gitmesi gereken hastalık şüphesi olan kişilerin yönlendirmesini de iyi yaparsak Türkiye'de örnek bir sistem kurmuş oluruz'

İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Sağlıklı Yaşam Merkezi'nin özellikle obezite ve bağımlılıkla mücadele edecek bir birim olduğunu söyledi.

Memişoğlu, Zeytinburnu Sağlıklı Hayat Merkezi'nin açılışında, Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nin dünyaya örnek bir dönüşümü gerçekleştirdiğini belirtti.

Asıl amacın hastalanmadan sağılığı korumak olduğunu vurgulayan Memişoğlu, "Koruyucu hekimlik ve 1. basamak tedavide toplumu sağlıklı tutmak asıl hedefimiz olmalı. Bir toplumda hastalık yükünü azaltmak için koruyucu sağlık hizmetini güçlendirmek gerekiyor." dedi.

Memişoğlu, aile hekimliğinin 2010 yılında sisteme girdiğini hatırlatarak, Sağlıklı Hayat Merkezlerinin de aile hekimliğini destekleyen ve toplumun sağlık kültürünü ve hastalık riskini azaltıcı koruyucu hizmetleri sunabilecek birimler olduğunu ifade etti.

Kırsal kesim kentsel yaşama dönerken, beslenme kültürü aynı kalmasına rağmen fiziksel aktivite azaldığı için birçok hastalığın ortaya çıktığını anlatan Memişoğlu, şunları kaydetti:

"Sağlıklı Yaşam Merkezi özellikle obezite ve bağımlılıkla mücadele edecek bir birim. Bu birimin işleyişi anlamında da özellikle çevredeki aile hekimleri ve bu birimden 2. veya 3. basamak sağlık kuruluşlarına gitmesi gereken hastalık şüphesi olan kişilerin yönlendirmesini de iyi yaparsak Türkiye'de örnek bir sistem kurmuş oluruz. Toplumun kendi sağlık kültürünü arttırmamız gerektiğine inanıyorum. Toplumda sağlık okur yazarlığını arttırırsak hem sağlıkta şiddetin problemlerini azaltmış olacağız hem toplumun kendi sağlığıyla ilgili bilincini arttırmış olacağız."

İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Abdullah Emre Güner de İstanbul'da 4 bin aile hekimiyle hizmet verildiğini belirterek, sağlıklı hayat merkezlerinin aile sağlığı merkezleriyle koordineli çalışarak 2. ve 3. basamak sağlık kuruluşlarına geçişte basamak olacağını söyledi.

Sağlıklı Hayat Merkezi, 500 metrekare alanda, obezite-beslenme danışmanlığı, sosyal hizmetler danışmanlığı, psikolojik danışmanlık hizmetleri, kadın ve üreme sağlığı hizmetleri, ağız-diş sağlığı koruyucu hizmetleri, sosyal danışmanlık hizmetleri, çocuk gelişimi danışmanlık hizmetleri, fizyoterapi danışmanlık hizmetleri ve spor salonu gibi 11 birimde hizmet verecek.
Kaynak: AA