Diyarbakır'da Sanayi Ve Üniversite Buluşması

Dicle Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Merkez Müdürü Doç. Dr. Doğan:'Sanayimizi dönüştürebilmek için üniversitesanayi işbirliği olmazsa olmaz bir zorunluluk haline gelmiştir'

Diyarbakır'da "Üniversite ve Sanayi İşbirliğini Gerçekleştirme Yolunda Diyarbakır Sanayi Sektörü ile Akademinin Buluşması" toplantısı düzenlendi.

Dicle Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Merkez Müdürü Doç. Dr. Bahar Burtan Doğan, DÜ Kongre Merkezindeki toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, Ortadoğu, Balkanlar, Kafkasya ve doğu ve güney Akdeniz'i kapsayan coğrafyanın en büyük ekonomisine sahip olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedeflediğine işaret eden Doğan, şöyle konuştu:

"Globalleşen dünyada sanayinin payını korumanın ve sanayisizleşme süreci içine düşmemenin yolu 'niteliği arttırmaktan', ileri teknolojiye ve yüksek katma değer üretimine dayalı, dışa bağımlı olmayan bir sanayileşme stratejisi ve politikasından geçmeye başlamıştır. Bu kapsamda sanayimizi dönüştürebilmek için üniversite-sanayi işbirliği olmazsa olmaz bir zorunluluk haline gelmiştir.Herhangi bir mal veya hizmetin üretim zinciri, bünyesinde araştırma, geliştirme, test etme, üretme ve iyileştirme adımlarını barındırmaktadır."

Üniversite ve sanayi işbirliğinin her iki tarafa da büyük katkı sunduğunu aktaran Doğan, şunları kaydetti:

"Herhangi bir mal veya hizmetin üretim zinciri aynı zamanda planlama ve uygulanma süreçlerini de ihtiva etmekte, sonuç itibarıyla bu adımların toplamı iktisadi büyümeyi ve sosyal kalkınmayı da beraberinde getirmektedir. Üretken faaliyetlerde kreatiflik ve icat etme imkanlarını da kullanmayı başarabilen ülkeler, sanayi alanındaki dünya standartlarını belirlemektedirler. Bu realitenin gerekleri doğrultusunda ülkemizde Ar-Ge faaliyetlerine özel önem ve öncelik atfedildiğine tanık olunmaktadır."

Doğan, toplantıda Diyarbakır sanayisinin istihdam, finansman, teknoloji ve pazar sorununun ele alınacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA