Türkiye, Orta Asya Ülkeleriyle Çölleşmeyle Mücadele Deneyimini Paylaşacak

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Emin Karaman, Türkiye'nin çölleşme ve erozyonla mücadele deneyimlerini Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan ile paylaşacağını bildirdi.

Kazakistan'ın Almatı kentinde Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Küresel Çevre Fonunun (GEF) başlattığı "Orta Asya ve Türkiye'de kuraklığa ve tuzlanmaya eğilimli, tarımsal üretim alanlarındaki doğal kaynakların kullanımı" projesi çerçevesinde iki günlük seminer düzenlendi.

Seminere, FAO Türkiye Temsilcisi Voirel Gutu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Karaman'ın yanı sıra Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan'dan temsilciler ve uluslararası uzmanlar katıldı.

Seminerde, bütçesi 76 milyon dolar ve 5 yıl sürecek olan projenin tanıtımı yapıldı ve uygulama stratejisi hakkında bilgi verildi.

Karaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin çölleşme ile mücadele, kum fırtınası çalışmaları, heyelan ve arazi bozulmasının önlenmesinde birçok proje yaptığını ve bu konularda geniş tecrübe sahibi olduğunu belirterek, "Bu tecrübeleri kardeş ülkelerle paylaşacağız." dedi.

Projeye Türkiye'nin 2 milyon dolarlık katkı sağlayacağını dile getiren Karaman, bu katkının, katılımcı ülke temsilcilerinin Türkiye'de eğitim görmeleri için kullanılacağını, eğitimlerin temmuz ayında başlayacağını dile getirdi.

Kaynak: AA