Mirasımız Derneği, Kudüs'te Yaşayan Müslümanları Yalnız Bırakmıyor

İsrail’in Kudüs’te yaşayan Müslümanların varlığını sonlandırabilmek için hayat şartlarını pahalı tuttuğu ve Müslüman kesimin yüzde 86’sının yoksulluk sınırı altında olduğu şehirde, Osmanlı Mirasını Koruma ve Yaşatma Derneği (Mirasımız Derneği) tarafından Ramazan ayı boyunca 15 bin Müslüman aileye kumanya yardımında bulunulacak.

Mirasımız Derneği, Kudüs'te Yaşayan Müslümanları Yalnız Bırakmıyor
İsrail’in Müslüman kimliğini ve İslam’ın izini yok etmek için hayatı pahalı tuttuğu Kudüs’te, Müslümanların yüzde 86’sı yoksulluk sınırının altında kalıyor. Yılın 365 günü Kudüs’te faaliyet gösteren ve her ay 450 Kudüslü Müslüman’ın birçok ihtiyacını karşılayan Mirasımız Derneği ise, Müslümanlara destek olabilmek için yürüttüğü faaliyetlerini Ramazan ayının başlamasıyla birlikte yoğunlaştırdı. 11 yıl önce kurulan ve çalışma alanı sadece Kudüs olan Mirasımız Derneği geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda Kudüs’te yaşayan Müslüman ailelere kumanya ulaştırmaya devam ediyor. Bu Ramazan ayında da Müslümanları yalnız bırakmayarak Ramazan’ın ilk gününden beri Mescid-i Aksa avlusunda kurduğu ümmet sofralarında 30 bin Müslümanı bir araya getiren Mirasımız Derneği, iftarların yanı sıra 15 bin Müslüman aileye de kumanya yardımında bulunmayı hedefliyor.

Mirasımız Derneği Basın Danışmanı Halis Mutlu, derneğin gönüllülerinin sokak sokak dolaşarak Eski Şehir bölgesinde yaşayan yardıma muhtaç Filistinli ailelere kumanya dağıttığını ve bu yardımların süreceğini belirterek, “Örnek olarak söylemek gerekirse Türkiye’de 1 TL’ye alınan bir pet şişe su burada 7 TL. Bu yardımlar buraya kolay ulaşmıyor. Kudüs’te hayat pahalı. Çünkü İsrail bilinçli bir şekilde Kudüs’te Müslüman varlığını sona erdirmek ve İslam’ın bütün kimliğini ve bütün izlerini burada silmek için Müslümanların burada herhangi bir şekilde ikamet etmelerini istemiyor. Hayatı da pahalı tutuyor ki burada yaşam şartları olmasın. Biz bu Müslümanlara sahip çıkarak, onlara bir nebzede olsa karınca karanınca yardımda bulunarak burada ki hayatlarını sürdürebilmeleri açısından yardımlar getiriyoruz, Türkiyeli Müslümanlar aracılığıyla” dedi.



“Her ay 450 aileye düzenli olarak bakılıyor”

Dernek olarak yılın 365 günü Kudüs’te faaliyetlerde bulunduklarını ifade eden Mutlu, yardımların Ramazan ayının gelmesiyle birlikte arttığını söyleyerek, “Yardımlarımız Ramazan’da biraz daha artıyor ama biz Mirasımız Derneği olarak yılın 365 günü burada faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Sadece yardım çalışmaları yapmıyoruz her ay 450 aileye düzenli olarak bakıyoruz. Ramazan kolilerimizde; zeytin yağından tutun bir mutfağın ihtiyaçlarını karşılayabilecek her şey var. Bir izdihama sebebiyet vermemesi için yardım kolilerimizi kupon karşılığı veriyoruz. Daha öncesinde ailelere kupon dağıtılıyor ve kupon dağıtılan aileler buraya gelip kuponlarını teslim ederek kayıt altına alınıyor. Daha sonrasında kendilerine kumanyaları teslim ediliyor ve hiçbir şekilde mağduriyet olmadan evlerine ulaşıyorlar. Türkiyeli Müslümanlara seslenmek gerekirse; Kudüs, Mescid-i Aksa ilk kıblemiz bizim, ikinci haremimiz, Miracın başlangıç noktası ve kalbi unutmasınlar ve buraya sahip çıksınlar. Çünkü burada ki Müslümanlar onların onurunu, Mescid-i Aksa’yı koruyorlar burada” diye konuştu.



“İslam’ın izini Kudüs’ten yok etmek istiyorlar”

İsrail’in bütün çıkardığı zorluklara rağmen yardımları sürdürdüklerini sözlerine ekleyen Halis Mutlu, “İsrail bizim derneğimize de zorluk çıkarıyor elbette. En büyük zorluk Müslüman kimliğini buradan silebilmek, İslam’ın izini buradan yok etmek istiyor. Ve buna dair hayatı pahalı tutuyor, Müslümanların geçim kaynakları zaten yok, iş bulma imkanları zaten yok. Haliyle vergiler son derece yüksek. Normalde aynı şartlar altında çalışmalarına rağmen Yahudi iş adamları 10 lira vergi söz konusuysa Müslümanlara ise en az 10-20 katı vergi cezaları kesiliyor. Kapının önünü süpürmedin vergi cezası, tabelanı yanlış astın vergi cezası. Resmi anlamda Kudüs’te Ramazan aylarında çalışma yapan başka kurumlar da var ama yılın 365 günü burada çalışma yapan ilk dernek Mirasımız Derneği. Bu anlamda bize de zorluk çıkarıyorlar. Bizim kuruluşlarımızda çalışanlarını tutukluyorlar. İşin hızlı ilerlemesini engelliyorlar. Buda ciddi bir şekilde hem emek kaybına hem de yardımların zamanında yerine ulaşmasına engel olduğu için insanlarda güven sıkıntısına neden oluyor ama biz hamdolsun bugüne kadar yaptığımız bütün çalışmaları kayıt altına alarak yardımlarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA