Kocaeli'de Yeni İstihdam Teşvikleri Anlatıldı

Kocaeli'de, "2. İstihdam Seferberliği" konusunda istihdam teşvikleri bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Vali Hüseyin Aksoy başkanlığında valilik binasında gerçekleştirilen toplantıya, Vali Yardımcısı Ahmet Büyükçelik, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadir Durmuş, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk, organize sanayi bölgelerinin yönetim kurulu başkanları, firma yetkilileri, sanayiciler ve iş adamları katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan toplantıda konuşan Vali Aksoy, kentte bulunan 14 organize sanayi bölgesinde 106 bin, küçük sanayi sitelerinde de 19 binden fazla istihdam olduğu söyledi.

Türkiye'ki endüstriyel kuruluşlarının toplam enerji tüketiminin yüzde 10'unu Kocaeli'nin tek başına gerçekleştirdiğini dile getiren Aksoy, kentte 2 bin 68 yerli, 237'si yabancı olmak üzere toplam 2 bin 305 sanayi yatırımının olduğunu kaydetti.

Aksoy, Kocaeli'de otomotiv ana ve yan sanayi, makine imalat, demir çelik, kimya, plastik ve kauçuk, elektronik ve metal sektörlerinin ön plana çıktığını anlatarak, "Bunlar gibi pek çok alanda ilimizde önemli çalışmalar gerçekleştiriliyor. İstanbul Sanayi Odası'nın yayınladığı ülkemizin en büyük 500 sanayi kuruluşundan 80'i Kocaeli'de faaliyet gösteriyor. İlk bin ihracatçıya baktığımızda da 62 firmanın ilimizde faaliyet gösterdiğini görüyoruz." diye konuştu.

- Ar-Ge ve tasarımda öncü

Kocaeli'nin Ar-Ge ve tasarım konusunda da Türkiye'de ilk sıralarda yer aldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Kocaeli aynı zamanda bir liman kenti. İzmit Körfezimizde 35 tane limanımız var ve bu limanlarımızda elleçlenen yük itibariyle baktığımızda geçtiğimiz yıl 73,2 milyon ton yük elleçlenmiş durumda. Kocaeli bu sanayi ve ticari faaliyetleri dışında özellikle Türkiye'de vergi gelirleri anlamında da İstanbul'dan sonra ikinci sırada er alıyor."

Vali Aksoy, SGK kayıtlarına göre 1 milyon 883 bin nüfuslu Kocaeli'de 47 bin 870 işveren, 587 bin 421 sigortalı kişi olduğu bilgisini vererek, "İlimizde Bağkurlu olarak çalışan 43 bin 760 ve emekli sandığına bağlı olarak da 58 bin 359 kişi bulunuyor. İlimizde toplam 689 bin 549 kişi çalışmalarını sürdürüyor. Çalışanlarımızın il nüfusuna oranı ise yüzde 36,61'dir. İlimizde toplam 275 bin 395 emeklimiz bulunuyor. Geçen yıl mart ayında Kocaeli'de aktif sigortalı olarak 554 bin 490 kişi bulunuyordu. 2018 yılı mart ayı itibari ile bu sayı 587 bin 421 kişiye yükselmiştir. Bu yükselişle ilimiz Türkiye'de 6. sırada yer alıyor." ifadelerini kullandı.

Geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla ülkede 1. İstihdam Seferberliği'nin başlatıldığını hatırlatan Aksoy, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla Ankara'da gerçekleştirilen 2. İstihdam Şurası'da bazı yeni taleplerin dile getirildiğini ve bu taleplerin de yasallaşarak uygulamaya geçme noktasında kararlar alındığını ifade etti.

Vali Aksoy ayrıca, istihdam paketinin Türkiye ve Kocaeli için hayırlı olmasını dileyerek, toplantıya katılan iş dünyasının temsilcilerine teşekkür etti.

Vali Aksoy'un konuşmasının ardından Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Personel Koordinatörü Hüseyin Ünsal, istihdam teşviklerinin tanıtımına ilişkin sunum yaptı.

Toplantı, katılımcıların görüş ve taleplerinin dinlenmesinin ardından son buldu.

Kaynak: AA