AB Dışişleri Bakanları Gazze İçin Brüksel'de

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Gazze için Brüksel’de toplandı.

AB Dışişleri Bakanları Gazze İçin Brüksel'de
Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Gazze’de yaşanan olayları görüşmek üzere Brüksel’de toplandı. Dışişleri bakanları ayrıca İran, Venezuela, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve AB’nin Afrika, Karayipler ve Pasifik ülkeleriyle olan ortaklığı hakkında görüşecek.

İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney toplantıdan önce yaptığı basın açıklamasında, bakanların talebiyle Gazze’deki olayların tartışılacağını söyledi.

Coveney, “Protestoculara karşı kullanılan güç konusunda derinden endişe duyuyorum ve diğer bakanlarla, şiddet döngüsünü kırmaya ve Gazze’de yaşayan insanların koşullarını iyileştirmeye nasıl çalışacağımızı görüşeceğiz" dedi.

Dışişleri Bakanı Coveney, "Önümüzdeki hafta bu sorunları gündeme getirmek üzere İsrail ve Filistin’e gideceğim" ifadelerini kullandı.

Gazze ve İsrail’i ayıran çit boyunca 30 Mart’tan itibaren kitlesel protesto ve çatışmalar başladı.

Gazze Sağlık Bakanlığından alınan bilgilere göre, çatışmalarda en az 119 Filistinli öldürülürken, İsrail kayıp vermedi.

Gazze - İsrail sınırı boyunca devam eden barışçıl gösteriler, ABD’nin Tel Aviv’den Kudüs’e taşıdığı elçiliğini 14 Mayıs’ta açmasıyla zirveye çıktı. İsrail askerleri 14 Mayıs’ta 61 Filistinliyi öldürdü. İsrail, sınırlarını savunmak için protestolara karşılık vermesi gerektiğini söyledi.



Gazze Şeridi, 10 yıldan fazla süredir İsrail ablukası altında bulunuyor.
Kaynak: İHA