Kılıçdaroğlu seçim bildirgesini açıkladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 24 Haziran öncesi seçim bildirgesini açıkladı.

Kılıçdaroğlu seçim bildirgesini açıkladı
Kılıçdaroğlu seçim bildirgesini açıkladı
Kılıçdaroğlu, "Asgari ücret net 2 bin 200 lira ve vergisiz olacak. En düşük emekli aylığı 1500 lira olacak. Vergi ve sigorta prim borcu olmayan KOBİ'lere bir yıl boyunca sıfır faizli kredi vereceğiz. Çiftçilerin borçlarının faizi sileceğiz. Her mahalleye ücretsiz kreşler yapacağız. Anadolu Kalkınma Kuşakları ve Merkez Türkiye Projesi ile Anadolu'yu şaha kaldıracağız. Atama bekleyen 180 bin öğretmeni bir yıl içinde atayacağız. 1 yıl içinde bütün komşularla barışacğız. Filistinlilere uygulanan vizeyi kaldıracağız. Mavi Marmara anlaşmasını iptal edeceğiz. OHAL kaldırılacak" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin seçim bildirgesini açıkladı.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

CHP hak hukuk ve adalet diyenlerin partisidir. CHP büyük dönüşümleri gerçekleştirenlerin partisidir. CHP egemenliği saraydan alıp halka millete verenlerin partisidir. CHP ne ezen ne ezilen insanca hakça bir düzen diyenlerin partisidir. CHP birlikte yürüyenlerin partisidir. Türkiye kavga değil, huzur istiyor. Türkiye eşi dostu zenginleşmiş bir yolsuzluk düzeni değil emekten yana bir Türkiye istiyor. Türkiye çalışmak ve üretmek istiyor. Bu seçimler tarihi seçimlerdir. Emekten, üretenden yana olanların tamam diyeceği bir seçimi başlatıyoruz.

"ONLARIN SEÇİM BİLDİRGESİ RANTA DÖNÜK"

Türkiye'nin beş temel sorununu çözeceğiz . Türkiye'nin en temel sorunlu alanlarından birisi ekonomidir. TL'nin nasıl değer kaybettiğini hep birlikte gözlemliyoruz. Türkiye'yi lider nasıl yapacağız, eriyen Türk Lirası ile mi yapacağız? Bugün TL sürekli değer kaybediyor, çiftçi, emekli, çalışan işçi hayatından memnun değil. Varlık içinde yoksulluk yaşayan Türkiye ile karşı karşıyayız. Gazeteler korkudan haber bile veremiyor. Kendisini yakan işçi, intihar eden sanayici esnaf. Bu düzenden kim memnun? Tek bir sınıf var, bu düzenden memnun olanların adı rantiye sınıfı. Kendisini yakan rantiyeci var mı? Türkiye ekonomisi büyük bir değişime ve dönüşüme ihtiyaç duyuyor. 16 yıldır ülkeyi yönetenler büyük değişimi ve dönüşümü gerçekleştirebilir mi? Gerçekleştiremeyeceği açık. Kendi seçim bildirgelerini açıkladılar. Onların bildirgeleri ranta dönük. Bizim seçim bildirgemiz insana ve üretime dönük. Hangi ulusa bakarsanız bakın, büyük değişimler planlamayla olmuştur. İnsani Gelişme Stratejileri ve Bilgi Politikaları Kurumu'nu kuracağız. Üretmek için kuracağız. Bilgi üretecek. Sanat üretecek. Sanayici katma değeri yüksek ürün üretecek. Eğer bir ülke önündeki 50 yılı planlayamıyorsa geri kalmaya mahkumdur.

"KOBİ'LERE SIFIR FAİZLİ KREDİ VERECEĞİZ"

Ekonomide katma değeri yüksek ürünler üreteceğiz. Bu kurumda Türkiye'nin en saygın bilim insanları çalışacak. Bizim bilim insanlarımız geleceği başka ülkelerde arıyorlar. Beyin göçünü tersine çevireceğiz. Dünyanın saygı değer bilim insanlarının Türkiye'ye gelmesi için her türlü teşviki vereceğiz. Sanayide de katma değeri yüksek ürün üretmek zorundayız. Aksi halde bir avuç ülkenin ürettiklerini tüketen bir ülke olmaktan öteye gidemeyiz. Dünya sanayide 4.0'ı konuşuyor, biz yol yapıyoruz köprü yapıyoruzu konuşuyoruz. Hiç kimse bir başka gerçeği unutmasın. Bilim ve teknolojideki hızlı dönüşüm bizim de hızlı atmamız gerektiğini ortaya koyuyor. Sanayimizin bu hızlı değişim ve dönüşüme ayak uydurması lazım. Hızlı değişim ve dönüşüme ayak uyduran firmalar KOBİ'lerdir. Bütün KOBİ sahibi iş dünyasının sahibi insanlara sesleniyorum. Vergi ve sigorta prim borcu olmayan KOBİ'lere bir yıl boyunca sıfır faizli kredi vereceğiz. Alacaksın üreteceksin. Bu proje hayata geçtiğinde ne olur. Devlet vergi ve sigorta primlerini zamanında toplar. Katma değeri yüksek ürünler üretenler için daha farklı koşullar sağlayacağız. En geç beş yıl içinde orta gelir tuzağı aşılacak, kişi başı gelir en az 15 bin dolar olacak.

"ÇİFTÇİLERİN BORÇLARININ FAİZİNİ SİLECEĞİZ"

Tarımda kendi kendine yeten bir Türkiye vardı. Şimdi saman ithal ediyoruz. Batının egemen güçleri tarımı çökerttiler. Fiskobirlik, Tariş, ÇayKur, Et ve Süt Kurumu gibi kurumları yeniden ayağa kaldıracağız. Çiftçiyi güçlendireceğiz. Fındıkta dünya lideriyiz ama fiyatını belirlemiyoruz. Karadeniz'de fındık borsasını kuracağız, fiyatı biz belirleyeeceğiz. Tarım Bakanı'nın çiftçiden, mazottan haberi yok. Tarımı teknolojiyle güçlendirmek için 5 yıl içinde bütün kırsala 40 bin Ziraat Mühendisi atayacağız. Tarım Teknoloji liseleri kuracağız. Çiftçilerin borçlarının faizini son kuruşuna kadar sileceğiz. Tarımda Türkiye'yi dünya lideri yapacağız, sözümüz söz. 11 Nisan 2006. Parlamentodan tarım kanunu çıktı. Madde 21, milli gelirin yüzde 1'i orannında çiftçiye destek verilir. Bu maddenin uygulanmasının sözünü veriyorum. Onların çıkardığı bizim de destek verdiğimiz o kanunu son kuruşuna kadar çiftçi lehine uygulayacağım. Çiftçi bankanın önünde kendini yakmayacak. Şeker fabrikalarını geri alacağız, ihaleleri iptal edeceğiz. Esnaf Bakanlığı kuracağız. Kira stopajı belasından seni kurtaracağız.

"İKİ DEV PROJEYLE ANADOLU'YU ŞAHA KALDIRACAĞIZ"

Anadolu'nun içi boşalıyor. Biz Anadolu'yu şaha kaldıracağız. İki dev pojeyle Anadolu'yu şaha kaldıracağız. Biz ürettiğimiz projelerle Türkiye'ye çağ atlatmak istiyoruz. Anadolu Kalkınma Kuşakları ve Merkez Türkiye Projesi son kuruşuna kadar hesaplanmıştır. Siz yapamadınız 5 yılda yapacağız bunları. Hedefimiz Türkiye'yi bölgesinde 21. yüzyılın lideri yapmak.

"HİÇBİR ÖĞRETMEN YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA MAAŞ ALMAYACAK"

Eğitimde ne yapacağız? Anneler çoçuklarının hangi sınava gireceklerini bilmiyorlar. Eğitim bir kişinin iki dudağına teslim edilmiş durumda. Çocuklarımızın yüzde 90'ı niteliksiz okullara gidiyor. Eğitim aynı zamanda millidir. Eğitim konusunda çok daha ciddi ve tutarlı politikalar geliştirmemiz lazım. Çocuklara analitik düşenme ve sorgulama yeteneği kazandıracak eğitim politikası uygulamaya koyacağız. Eğitime okul öncesinden başlayacağız. Bütün mahallelerde ücretsiz kreşler açacağız. İlköğretimde eğitimi tam zamanlı yapacağız. Çocuk sabah evden çıkacak, akşama kadar okulunda kalacak. Kahvaltı okulda olacak. Birleştirilmiş sınıf uygulaması ayıbına son vereceğiz. Taşımalı eğitime son vereceğiz. Yurtsuz öğrenci kalmayacak. Bütün okullar nitelikli okul olacak. İş garantili eğitim için teknoloji liseleri açacağız. Buraya gidenler en az 6 yıl okuyacaklar. Hiçbir OSB yöneticisi nitelikli eleman arıyorum bulamıyorum diyemeyecek. Atama bekleyen öğretmen ayıbı... 180 bin öğretmeni bir yıl içinde atayacağız. Kadrolu öğretmen, sözleşmeli öğretmen ayıbını kaldıracağız. Hiçbir öğretmen yoksulluk sınırının altında maaş almayacak. Öğretmenlere, polislere, hemşirelere 3600 ek gösterge.. Bizim kanun teklifimizi kabul etseydin. Çıkar bir kararname herkese ver biz de seni alkışlayalım. Bizim vaatlerimizin iktidar partisinin bildirgesine girmesi bizi mutlu eder. Öğretmenleri devlet memurları kanunundan çıkarcağız. Ayrı bir kanun çıkaracağız. 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde öğretmenlere birer maaş ikramiye vereceğiz. Üniversitelerde öğrenciler üniversite yönetiminde söz ve karar sahibi olacak. YÖK'ü kaldıracağız. Yükseköğretim Koordinasyon ve Planlama Kurulu gelecek. İnsan Kaynakları Bakanlığı kuracağız.

Bir başka sorun toplumsal barış. Sorunun çözüm adresi TBMM'dir. İnsana insan olduğu için değer vereceğiz. Biz hiç kimseyi ötekileştirmeyeceğiz. Bu sorunu çözmek için yola çıkanlar samimi ve dürüst olacaklar. Gizli kişisel bir ajandaya sahip olmayacaksın. Millete hesabını veremeyeceğini vaatlerde bulunmayacaksınız. Millete her aşamada bilgi vereceksiniz. Bütün bunları yaparken demokrasiye inanacaksınız.

"FİLİSTİNLİLERE UYGULANAN VİZEYİ KALDIRACAĞIZ"

Bir diğer sorun dış politika. Dış politika yine akılcı yöntemle oluşturulacak. Bütün komşularımızla barış içinde yaşama hedefimiz var. Maceracı ve kavgacı bir dış politika izlendi. 30 milyar dolar parayı Suriyeliler için harcadık. Türkiye bunu hak etmiyor. Dışişleri Bakanlığı'nın şu anda hiçbir fonksiyonu yok. 1 yıl içinde bütün komşularla barışacğız. Filistinlilere uygulanan vizeyi kaldıracağız. Bizim onurumuzu zedeleyen bir anlaşma yapıldı. Mavi Marmara anlaşmasını iptal edeceğiz. AB ile ilişkileri düzelteceğiz. Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı kuracağız. Kurucu ülkeler İran, Irak, Suriye ve Türkiye olacak.

"OHALİ KALDIRACAĞIZ"

Bir diğer sorun alanı demokrasi. Eğer beni dinliyorlar diye korkuyorsan bu ülkede diktatörlük vardır. OHAL kaldırılacak. Siyaseti kirlilikten arındıracağız. Yolsuzluk yapanlar, köşeyi dönenlerin TBMM'de yeri olmayacaktır. Türk hukuk sistemini darbe hukukundan arındıracağız. Devlette liyakat sistemi olacak. Yargı bağımsız olacak. Cumhurbaşkanı dahil hiçbir makam denetimsiz olmayacak. Suçüstü hariç tututluluk esas olmayacak. Özgür bir medya rahatlıkla haber yapabilecek. Medya sahibi sadece gazetecilik yapacak. Medya çalışanları zorunlu olarak sendikalı olacak. Yargıya erişimin önündeki bütün engelleri kaldıracağız. Emeklilere de sendika kurma hakkı vereceğiz. Şehitler ve gaziler arasında ayrım yapılıyor. Bunu kesinlikle kaldıracağız. Gazi malül sayılıyor öyle uygulama mı olur. Şehit yakınları ve gaziler yüksek kurulu oluşturacağız. Bir makama başvuracaklar ve sorunları çözülecek. Muhtarlıklar kurumsallaştırılacak. Muhtarın bütçesi olacak, sosyal yardımlar muhtar eliyle dağıtılacak. Kadın Bakanlığı kurulacak. Gençler özgürleşecek ve düşüncelerini özgürce ifade edebilecek. Din ve vicdan özgürlüğü olacak.

"EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI 1500 LİRA OLACAK"

Bu projeler uygulandığında Türkiye beton ekonomisinden üretim ekomisine geçecek. Dış politikada izlediğimiz barışçıl bir uygulama Türkiye'ye büyük itibar kazandıracak. AB karşısında devasa bölgesinde lider bir güç olarak çıkacak Türkiye. Türkiye bölgesinin bilim ve teknoloji merkezi olacak. Asgari ücret net 2 bin 200 lira ve vergisiz olacak. En düşük emekli aylığı 1500 lira olacak. Ramazan, Kurban bayramlarında iki maaş ikramiye vaadimiz aynen devam ediyor. 4,2 millyon kişiye ek istihdam yaratacağız. Millet için geliyoruz, millet için çalışacağız."