Doğu Guta, Metruk Vahşet Sembolü Oldu

Doğu Guta’daki silahlı rejim muhalifleri, Suriye, İran ve Rusya ittifakının sürekli bombardımanı altında abluka tutulduktan sonra adeta açlığa mahkum edildikten sonra rejimle yapılan anlaşma sonucu geride binlerce şehit bırakarak güvenli bölgelere göç ettirildi. Ancak yaşadıkları acılar yüreklerinde hiç silinmeyecek bir şekilde yer etti.

Doğu Guta, Metruk Vahşet Sembolü Oldu
Tamamen Rus rejim kuvvetlerinin eline geçtikten sonra, güvenlik güçleri Doğu Guta’da evlerine geri dönmesine izin verdikleri ailelerin listesini hazırladı. Bu listenin içinde yaşları 18 ile 50 arasında bulunanlar yer almadı. Bunların dönüşü güvenlik zorunlu askere katılmaları veya yedek olarak kaydedilmeleri 6 için ay mühlet verildi.

Çok sayıda aile bombardımanlardan kaçmak için daha güvenli bölgeler arama maksadıyla Doğu Guta’da birkaç şehir arasında yer değiştirdi.

Kamplarda toplanan insanlar birçok güven servisinin sıkı denetimine tabi tutuldu. Güvenlik taramasına bütün aile üyelerinin isimleri, yaşları, kişisel irtibatları, nerede çalıştıkları, muhalif gruplarla çalışıp çalışmadıkları gibi konularda soruşturma yapılıyor. Güvenlik güçleri mülteci kamplarına aldıkları insanların kimlik kartlarını aldı ve telefonlarına el koydu.

Suriye rejim güçlerinin Doğu Guta’ya dönmek isteyenlerin büyük bir kısmına şiddet uyguladıkları, soydukları belirtildi.

Nisan 2011’den beri Suriye rejimine karşı direnen Doğu Guta, 2012 yılından beri abluka altında kaldı. Doğu Guta’nın bir çok şehrinde Esat rejimine karşı gösteriler yer aldı. Rejim güçlerinin müdahalesiyle ölenler ve yaralananlar oldu.

Çeşitli direniş grupları İslam Ordusu adı altında bir oluşumda birleşerek rejim güçlerine karşı büyük bir direniş sergiledi. Suriye rejim hükumeti 2012 yılında Doğu Guta’da kontrolü kaybetti. Bunun üzerine Esad Rejimi bölgeyi abluka altına aldı ve kimyasal silahlarla bombalamaya devam etti. Esat rejimi 21 Ağustos 2013’te Doğu Guta’ya kaşı kimyasal silah kullanarak bin 600 kişiyi öldürdü ve binlercesini de yaraladı. Rejim güçleri Şam yakınlarındaki Batı Guta’da da kimyasal silah kullandı.

2017’de Türkiye, Rusya ve İran arasında Astana’da yapılan görüşmelerle gerginliğin azaltılmış bölgeler arasına alınmasına rağmen Rejim güçleri buraya yüzlerce füze ve varil bombası attı.

Doğu Guta’ya uygulanan muhasara sebebiyle bölgede gıda ve ilaç sıkıntısı çekildi. Birleşmiş Milletler Gıda Teşkilatı, 2017 kasımında yayınladığı raporda bölgede insanları çöp yemeye başladığı, açlık sebebiyle baygınlıklar yaşandığını açıkladı.

5 şubat 2018’de Rus desteli Suriye rejimi Doğu Guta’ya karşı büyük bir harekat başlatarak yüzlerce insanın ölümüne ve yaralanmasına yol açtı. Hayatını kaybeden ve yaralananların yarısından fazlasın kadın ve çocuklardan oluştuğu belirtildi.

Suriye İnsan Hakları Ağı Doğu Guta’da 2011’den 2018 Şubat ayına kadar hayatının kaybeden 12 bin 763 kişiden 1463’ünün çocuklardan, 1127’sini de kadınların oluşturduğunu açıkladı.

İnsan hakları kuruluşu, Suriye rejim güçlerinin gözaltına aldığı 6 bin 583 kişinin akıbetinin belli olmadığını belirtti.

Suriye İnsan Hakları Teşkilatı, Suriye rejiminin 2013 Ekiminden sonra Suriye rejiminin Doğu Guta’ya uyguladığı abluka sebebiyle hayatını kaybeden 427 kişiden 221’inin çocuk 72’sinin kadın olduğunu belirtti.

Rejim güçleri Doğu Guta’da 46 defa kimyasal silah kullandı.
Kaynak: İHA