Sınır Tanımayan Doktorlar Hastalara Ulaşmak İçin Suriye Hükümetinden Bir Kez Daha İzin İstedi

Hastalara ulaşmak için Suriye hükümetine yaptığı başvurular yedi yıldır reddedilen uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), tıbbi yardıma acilen ihtiyaç duyan Suriyelilere bulundukları yerde sağlık hizmeti sunabilmek için Suriye hükümetinden bir kez daha izin talep etti.

Sınır Tanımayan Doktorlar Hastalara Ulaşmak İçin Suriye Hükümetinden Bir Kez Daha İzin İstedi
Suriye’deki savaşta yıllar süren kuşatma ve şiddetli bir saldırı sonunda devlet dışı silahlı gruplardan hükümet güçlerinin denetimine geçen Doğu Guta’da sağlık ihtiyaçları devam ediyor.

Doğu Guta’nın ele geçirilmesine yönelik olarak Mart ayında yürütülen taarruzun bölge halkı üzerinde son derece derin ruhsal ve fiziksel travmalara neden olduğunu belirten MSF Genel Direktörü Meinie Nicolai, “Saldırının ilk 16 gününde MSF’nin desteklediği hastanelerde 5 bin 600’den fazla yaralı olduğu bildirilmişti. Bunun yanı sıra yıllardır süren kuşatma nedeniyle Doğu Guta’daki erkek, kadın ve çocukların her geçen gün artan ve travmaya bağlı olmayan sağlık ihtiyaçlarının da olduğunu biliyoruz. İnsanlar kronik hastalıklardan tüberküloz gibi bulaşıcı hastalıklara kadar çok çeşitli rahatsızlıklardan muzdaripler. Tıbbi desteğe ihtiyacı olan insan sayısının çok yüksek olması ve ihtiyacın büyüklüğü, bölgenin kontrolünün kimde olduğundan bağımsız olarak bu insanlar için geniş ölçekli bir acil tıbbi yardım sağlanması gerektiğini gösteriyor” dedi.

MSF Genel Direktörü Nicolai, “Sınır Tanımayan Doktorlar sağlık hizmeti sağlarken tıp etiğine uygun davranır; sunulan tedavi yalnızca tıbbi ihtiyaçları temel alır ve bu süreçte hastanın siyasi görüş ve eğilimlerinden bağımsız olarak tıbbi bakım sağlanır. Bu nedenle hastalar ister hükümet kontrolündeki bir yerde, ister hükümet kontrolünün dışında kalan alanlarda olsun izin talebimiz yalnızca tıbbi destek sunmaya yöneliktir. Bizim çalışmalarımız savaşın siyasi boyutunu değil, sadece ve sadece hastaların ihtiyaçlarını temel alır” diye konuştu.



“Suriyeli sağlık çalışanlarıyla yan yana görev yapmak üzere tıbbi kapasite oluşturabiliriz”

MSF’nin ağırlıklı olarak çatışma bölgelerinde ve savaş sonrası ortamlarda olmak üzere dünyanın 70’ten fazla ülkesinde sağlık hizmeti sunduğunu vurgulayan Nicolai, taleplerini şu şekilde yineledi:

“Ekiplerimiz, tıbbi ve insani yardım alanında 50 yıla yaklaşan tecrübesiyle ülkede sağlam ve anlamlı bir tıbbi kapasite oluşturabilir. Dünyanın çeşitli ülkelerinden tecrübeli personelimizi Suriyeli sağlık çalışanlarıyla yan yana görev yapmak üzere Suriye’ye gönderebilir, Suriye sağlık sistemine yük olmayacak şekilde kendi tıbbi malzeme ve ekipmanlarımızı da getirebiliriz. İzin tanınması halinde çalışmalara birkaç gün içinde başlayabilir, Suriye merkezli ve uluslararası sağlık kuruluşlarıyla birlikte son derece faydalı çalışmalar yürütebiliriz. Teklifimizin bir kez daha reddedilmesi halinde biz yine çalışabildiğimiz yerlerde elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Çünkü bugün Suriye’de çok fazla insanın tıbbi desteğe ihtiyacı var.”

Yedi yıldır Suriye’de çalışma izni verilmiyor

MSF, Mayıs 2011’den bu yana Suriye Sağlık Bakanlığı ve Suriye Kızılayı ile birlikte tıbbi yardım sunabilmek için Suriye hükümetinden izin talebinde bulunuyor ancak örgüte izin verilmedi. MSF, hükümet denetiminin dışında kalan bölgelerde hükümetin izni olmaksızın tıbbi yardım faaliyetleri başlattı. Bu karar MSF Uluslararası Başkanı tarafından yazılan resmi bir mektupla Suriye hükümetine de iletildi ve ülke çapında çalışabilmek için izin başvuruları sürdürüldü. Müzakereler sonucunda 2013’te bir mutabakat belgesi imzalandı. Ancak MSF çalışanlarına Suriye’de görev yapabilmeleri için gereken vize verilmediği için mutabakata konu olan ve Suriye Arap Kızılayı ile birlikte Şam’da yürütülmesi planlanan anne çocuk sağlığı projesi hayata geçirilemedi. Müzakerelerin devamında 2016’da Şam’da yapılan toplantıda hükümet denetimindeki bölgelerde doğrudan çalışma yürütülmesine ilişkin somut bir teklif sunuldu. Ancak bazı üst düzey yöneticilerle anlaşmaya varılmasına rağmen gerekli vizeler hükümet tarafından verilmediği için planlar bir kez daha yürürlüğe konamadı. MSF, 2016’nın takip eden aylarında Doğu Halep’in ele geçirilmesine yönelik çatışmalar devam ettiği sırada bir kargo uçağıyla bölgeye tıbbi malzeme göndermeyi ve yerinden edilen kişiler ile yaralıların şehirden çıkarılarak batı Halep’e götürülmesine destek olmayı teklif etti. Ancak MSF bu tekliflerine de yanıt alamadı. Son olarak MSF, bu yılın Nisan ayında Suriye Dışişleri Bakanlığına resmi başvurusunu yenileyerek ülkede çalışmak için bir kez daha izin talebinde bulundu ancak bu talebe de henüz karşılık verilmedi.
Kaynak: İHA