Manisa'da Topaç Şenliği Düzenlendi

Saruhanlı ilçesinde, Cumhuriyet ilkokulundaki öğrencilerinin düzenlediği "Topaç şenliği" renkli görüntülere sahne oldu.

İlkokul idaresi ve öğretmenleri tarafından, öğrencilerine 4 yıldır geleneksel olarak sürdürülen topaç şenliği bu yıl 360 öğrencinin katılımı ile renkli görüntüler oluştu.

Şenlik kapsamında gruplar halinde ayrılan öğrenciler kendi aralarında yarışarak en iyi topacı çeviren öğrenciler çeşitli hediyeler ile ödüllendirildiler.

Okul Müdürü Mustafa Doğru, etkinlikte yaptığı konuşmada, çocukların tablet, bilgisayar ve televizyon karşısında zaman kaybettiklerini dikkat çekerek, geleneksel oyunları çocuklara öğretmek için çeşitli şölenler düzenlediklerini ifade etti.

Çocukların geleneksel oyunlarla oynamaları derslere adaptasyonunu daha iyi sağladığını belirten Doğru, şunları söyledi:

"Gayemiz çocuklarımızın çocukluklarının tablet karşısında, bilgisayar karşısında ve televizyon karşısında kaybolmaması. Okulumuz öğrencilerinin geleneksel çocuk oyunlarını öğrenmeleri için önemli bir gayret içindeyiz. Serbest etkinlikler ile oyun ve fiziki etkinlikler derslerinde öğretmenlerimize öğretilen, kültürümüzde önemli bir yere sahip mendil kapmaca, tompik (dokuz kiremit), tombala, dokuz taş ve topaç çevirme gibi oyunlarını her yıl geleneksel olarak şenlik eşliğinde yapmaktayız."

Topaç çevirme özelikle Anadolu'da ve bütün coğrafyada oynanan bir oyun olduğunu artık sokaklarda yok olmaya yüz tutuğuna vurgu yapan Doğru, "Çocuklarımız kendi öz oyunlarımızı oynamadıkları sürece o oyunlar yok olmaya yüz tutuyor. Bugün baktığımızda atalarımızdan bize kalan birçok farklı oyun var ama hiçbiri hatırlanmıyor. En azından bu etkinlikler vesilesi ile çocuklarımızın geleneksel oyunlarımızı oynayarak sürdürmelerinde katkıda buluyoruz. İlkokuldan mezun olan öğrenciler kültürümüzde önemli bir yere sahip olan bu oyunları öğrenerek mezun oluyorlar." diye konuştu.

Öğrencilerden Ecrin Rabia Güneş de, daha önce topaç çevirmeyi hiç oynamadığını belirterek, "Bu oyunun nasıl olduğunu bilmiyorduk. Ama öğretmenlerimiz bize dağıttıkları topaçları ilk önce nasıl kullanacağımızı öğrettiler daha sonra arkadaşlarla yarıştık. Yarışmayı kazanmadım ama en azından bu oyunun nasıl oynanacağını öğrendim. Artık zaman buldukça arkadaşlarımla topaç çevirmeyi oynarız." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA