İrlanda'dan Kürtaj Referandumu

İrlanda’da halk kürtaj referandumu için sandık başına gidecek.

İrlanda'dan Kürtaj Referandumu
İrlanda’da 3.5 milyon seçmen, 1983 yılından bu yana yasak olan kürtajın yasal hale gelip gelmemesi için sandık başına giderek oyunu kullanacak. Yerel saatte 07.00’de (TSİ 09.00) başlayan oy işlemleri 22.00’de (TSİ 00.00) son bulacak. Evet oyunun anayasadaki kürtajı yasaklayan maddenin kaldırılması anlamına gelen seçimlerin sonucunu kararsız seçmenin oyları belirleyecek.

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, seçimleerin bu nesil için büyük bir fırsat olduğunu ifade etti.

Vatandaşları evet oyu kullanmaya çağıran İrlandalı Başbakan hayır cephesinin kazanması halinde ikinci bir referandumun düzenlenmeyeceğine işaret etti. Kürtaj yasağı nedeniyle 1983 yılından bu yana 170 bin İrlandalı kadının kürtaj için yurtdışına gitmek zorunda kaldığına dikkat çekti.

İrlanda’da 2012 yılında 31 yaşındaki Savita Halappanavar geçirdiği sorunlu hamilelik nedeniyle kürtaj talebinde bulunmuş ancak genç kadının talebi reddedilmişti. Kadının vefat etmesi sonucunda ülkede tartışmalar başlamış ve sorunlu hamilelikler için kürtaja izin verilmişti. İrlanda halkı 2015 yılında yine referandum düzenleyerek eşcinsel evlilik lehine oy kullanmıştı.
Kaynak: İHA