Gençler kime oy verecek?

Seçimler yaklaşırken 10 milyon 200 bin gencin kime oy vereceği merak konusu oldu.

Gençler kime oy verecek?
Gençler kime oy verecek?
24 Haziran seçimleri yaklaşırken gençlerin oyu önem kazanmaya başladı.

Yeni Şafak yazarı Kemal Öztürk, bu tartışmanın geri planda tutulduğunu belirtirken, 10 milyon 200 bin gencin oy kullanacağını dikkat çekti.

KANAAT ÖNDERLERİ YOUTUBERLAR


Gençlerin kanaat önderi olarak Youtuberları örnek aldığını ifade eden Öztürk 'Milyonlarca gencin hayran olduğu 20 yaşındaki Enes Batur öylesine büyük bir yıldız ki, hayatı sinema filmi oldu. Film, gişe rekorları kırdı. Aslında bunlar genç neslin kanaat önderleri. İşte bu kanaat önderlerini takip ediyorum, mesajlarını okuyorum ve anlamaya çalışıyorum. Gençler bu fenomenlerden çok etkileniyorlar. Bu fenomenlerin çoğu apolitik. Bizim gibi hayata bakmıyor, tepki vermiyor, bizim gibi düşünmüyorlar. ani gençler arasında dindar, seküler, milliyetçi ayrımı bizdeki gibi keskin değil. Hepsi Enes Batur'a, Orhun Işıtmak'a Burak Şahin'e hayran olabiliyor.' diye yazdı.

AK PARTİ BİRİNCİ SIRADA

Özel yaptırdığı araştırmada gençler arasında AK Parti'nin birinci sırada olduğunun altını çizen Öztürk 'Ankette 18-24 yaş aralığında gençlerin partilere dağılımını yaptılar. Partiye orta yaş grubunun verdiği oyla, gençlerin oyları arasında uyumsuzluk var. Tablo şöyle:

Parlamento seçimlerinde kime oy vereceksiniz?

AK Parti 45 (genel oy) 39 (18-24 yaş genç seçmen)

CHP 23 19

İYİ Parti 12 13.5

HDP 11 18

MHP 7 9

SP 2 3

Görüldüğü gibi gençler arasında da AK Parti birinci parti. Ancak HDP, İYİ Parti, MHP ve SP'de orta yaş grubuna oranla daha çok genç seçmen var. Özellikle HDP'deki fark çok dikkat çekici. Araştırma şirketinin analizine göre gençler genelde uçtaki partileri tercih ediyor. Bu tercih her seçimde artıyor.' ifadelerini kullandı.

SANDIĞA GİTMİYORLAR

Yazısının sonunda siyasi partilere bir uyarıda bulunan Öztürk, gençlerin sandığa gitmesi için sisyasi partilerin özel çalışmalar yapması gerektiğini vurguladı.

Yazının tamamı için tıklayınız