Fransa'da Lise Öğrencilerinin Yarısı Üniversitesiz Kaldı

Fransa’da yeni reform ile değişen üniversiteye geçiş sistemi öğrencilerin yarısının açıkta kalmasına sebep oldu.

Fransa’da yeni reform ile değişen “Parcoursup” adındaki üniversiteye geçiş sistemi öğrencilerin yarısının açıkta kalmasına sebep oldu. Üniversite tercihi yapan öğrencilerden 436 bini çeşitli üniversitelerden kabul alırken 350 bin öğrenci yedek listelerine alındı. 29 bin öğrenci ise tüm tercihlerinden ret cevabı alarak kesin olarak öğrenim dışı kaldı.

Liselilerin 10 tercihi arasında en az 1 kabul alan “şanslı” yarısının bir haftalık onay verme süresi bulunuyor. Bir hafta içerisinde kabul aldığı yerler arasından tercih yapması gereken öğrencilerden kalan boş kontenjanlar ise yedek listesinde sırada bekleyenlerin tercihine sunulacak.

Yedek listelerine bile giremeyen 29 bin öğrencinin ise yönlendirildikleri yetkililere mektup yazarak durum izahı ve gelecek projelerini açıklamaları istendi. Milli Eğitim Bakanlığının açıklamasına göre sınavları kazanan ama tercihlerinde reddedilen öğrencilere gelecek projelerine göre “tercihlerine yakın” başka eğitim ve formasyonlar sunulmaya çalışılacağı bildirildi.

Sosyal medyada üzerinden “Parcoursup” sistemini eleştiren öğrenciler tercihlerinin yayınlandığı sayfanın resmini çekip on binleri bulan yedek listesindeki sıra numaralarını paylaştı. Bununla birlikte bazı öğrenciler sınıf birincisi olmalarına rağmen kabul edilmedikleri tercihlerine kendilerinden çok daha düşük notlara sahip sınıf arkadaşlarının kabul edilmesini sosyal medya üzerinde eleştirdi.

Kaynak: İHA