Çevre Kirliğine 'Elektrikli' Çözüm

Dizel motorların doğal yaşama verdiği zararı ortadan kaldırmak amacıyla çevre dostu yüzde yüz yerli elektrikli motor geliştirildi Elsan Elektrik Üst Yöneticisi Şakir Kınacı: 'Dalyan Kanalı dizel motorların doğal yaşama verdiği zarardan en fazla etkilenen yerlerin başında geliyor. Bu sorunu çözmek için yola çıktık' 'Hedefimiz, bölgedeki gezi teknesi sahiplerinin elektrikli motor kullanarak, öncelikle çevre kirliliğini ortadan kaldırmaları ardından da uzun vadede tasarruf sağlamaları'

ENES DURAN - Gezi teknelerinde kullanılan dizel motorların doğal yaşama verdiği zararı ortadan kaldırmak amacıyla yüzde yüz yerli elektrikli motor geliştirildi.

Yetersiz çevre bilinci nedeniyle tehdit altında olan Türkiye'nin doğal kaynakları arasında önemli yer tutan Dalyan Kanalı adeta alarm veriyor.

Dalyan Kanalı'nda faaliyet gösteren 400'ü ticari, 500'ün üzerinde teknede kullanılan dizel motorların verdiği zararlar bölgede yaşayan mavi yengeç, caretta caretta ve birçok su kuşlarının yaşam alanını olumsuz etkiliyor.

Buna karşın doğal yaşamı korumak ve söz konusu olumsuz durumları ortadan kaldırmak adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sivil toplum kuruluşları ve çevreciler önemli çalışmalara imza atıyor. Bu kapsamda Ankaralı merkezli Elsan Elektrik firması, TÜBİTAK desteğiyle, 10 kilovat gücüne sahip çevre dostu bir elektrikli motor üretti.

Elsan Elektrik Üst Yöneticisi Şakir Kınacı, konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Projenin ekonomik avantajlardan ziyade çevre öncelikli bir çalışma olduğuna işaret eden Kınacı, dizel motorlu teknelerin sulara sintine suyu gibi bırakılması yasak ve son derece zararlı kimyasallar ile çevreyi kirlettiğini anlattı.

Kınacı, Dalyan Kanalı'nın bu sorundan en fazla etkilenen yerlerin başında geldiğini belirterek, bu durumu düzeltmek için yola çıktıklarını kaydetti. Kınacı, söz konusu çevre sorununun turizm gelirlerini de düşüreceğinin altını çizdi.

Kanalı süsleyen sazların boylarının çevre kirliliğinden dolayı 10 metreden bir metreye düştüğüne işaret eden Kınacı, yaklaşık 15 yıl önce suyun son derece berrak olduğunu ancak günümüzde giderek bulanıklaştığını aktardı.

Kınacı, ürettiği elektrikli motorun, 25 yolcu kapasiteli teknelerde kullanılacağını, aracın tam kapasiteyle 35 kilometrelik menzile sahip olduğunu belirterek, "Hedefimiz, bölgedeki gezi teknesi sahiplerinin elektrikli motor kullanarak, öncelikle çevre kirliliğini ortadan kaldırmaları ardından da uzun vadede tasarruf sağlamaları." diye konuştu.

Dalyan Kanalı'ndaki standart günlük gezi süresinin ortalama 3,5 saatlik olduğuna dikkati çeken Kınacı, elektrikli teknelerin bu süreyi yaklaşık 15 liralık maliyetle gerçekleştirebileceğini aktardı.

Kınacı, tamamı yerli olarak üretilen motorun satış bedelinin yaklaşık 66 bin lira olduğunu belirterek, "Dalyan Kanalı'ndaki gezi sezonu 180 gün olarak hesaplandığında elektrikli motora sahip teknenin sezonluk tüketim bedeli, 2 bin 700 lira tutuyor. Buna karşılık, dizel motorlu gezi teknesinin günlük mazot tüketimi yaklaşık 15 litre. Mazot litre fiyatı da düşünüldüğünde elektrikli motorun avantajı öne çıkıyor." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA