Ukrayna'da Sular Durulmuyor

Ukrayna'nın doğusunda Rus işgali altındaki bölgelerde ateşkes ihlalleri devam ederken bölgedeki durum kötüleşiyor Kırım'da da Tatarlara yönelik baskı ve tutuklamalar sürüyor Ukrayna, her iki bölgedeki durum için uluslararası toplumu Rusya'ya baskı yapmaya davet ediyor.

Ukrayna'nın doğusunda Rus işgali altındaki bölgelerdeki durumun kötüleştiği, Kırım'da Tatarlara yönelik siyasi baskı ve gözaltıların devam ettiği bildirildi.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ukraynalı yetkililer ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Özel İzleme Misyonu, işgal altındaki Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki durumun son zamanlarda kötüye gittiğini ve çatışmaların şiddetini koruduğunu belirtti.

Verilen bilgilerde, özellikle 29 Mart 2018'de kurulmaya çalışılan en son ateşkesten bu yana Rus işgal kuvvetlerinin Minsk anlaşmalarında yasaklanan ağır silahlar da dahil 2 bin 500 kez ihlalde bulunduğu kaydedildi. Ayrıca mart ayından bu yana 14 Ukrayna askerinin yaşamını yitirdiği, 67'sinin yaralandığı ifade edildi.

Rus tarafının Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin kontrolündeki Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki yerleşim yerlerine yönelik bombardımanlarını artırdığı ve Ukrayna kolluk kuvvetlerinin söz konusu saldırıları terör eylemi olarak nitelendirip, Ukrayna Ceza Kanunu'nun 258. maddesi uyarınca cezai kovuşturma başlattığı bildirildi.

Aynı zamanda, Rus işgal güçlerinin kendi kontrollerindeki alanda AGİT Özel İzleme Misyonunun hareketini kısıtlamayı sürdürdüğü belirtildi.

Açıklamada, Rusya ve Donbas'taki temsilcilerinin işlediği suçlara karşı daha kararlı ve etkili uluslararası tepki gerektiği çağrısı yapıldı.

Donbas'ta bir an önce BM Barış Gücü'nün görevlendirilmesi gerektiğine işaret edilen açıklamada, "Ukrayna, uluslararası toplumu, terör eylemlerini kınamaya ve Kremlin hükümetinin Donbas'ta tehlikeli ve sorumsuz tavırlarına son vermesi ve Minsk anlaşmalarını tamamıyla uygulaması için siyasi ve diplomatik baskı uygulamaya davet ediyor." ifadesi kullanıldı.

- Kırım'da da Tatarlara baskı sürüyor

Öte yandan Kırım işgali sonrasında bölgedeki Ukrayna ve Kırım Tatarlarına uygulanan baskıların sürdüğü bildirildi. Bölgede, son olarak Ukrayna vatandaşı Server Mustafayev, Edem Smailov ve Asan Egiz'in gözaltına alındığı bilgisi verildi.

Gözaltıların aynı zamanda meclis üyesi olan ve Rus işgaline muhalif aktivistlerin korkutulması amacıyla yapıldığı belirtilen açıklamada, uluslararası toplumdan, teröre karşı olduğu iddia edilen ve tamamen siyasi gerekçelere dayanan gözaltıların kınanması, siyasi baskılara son verilmesi istendi.

Bu eylemlerin "Rusya'nın bölgede işgal sonrası varlığını güçlendirme isteği ve Donbas'ta Rus yanlısı işgalcilere destek vermesinden" kaynaklandığı ifade edilen açıklamada, uluslararası toplumdan kanunsuz gözaltı ve baskılama politikalarına karşı Rusya'ya siyasi ve diplomatik baskıların artırılması talep edildi.

Açıklamada, Rusya'nın Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 27 Mart 2014 tarihli "Ukrayna'nın Toprak Bütünlüğü", 19 Aralık 2016 tarihli "Ukrayna'nın Sivastopol şehri ve Özerk Kırım Cumhuriyeti'ndeki Geçici İşgalde İnsan Hakları Durumu" ve 19 Aralık 2017 tarihli kararlarına uygun davranması gerektiği vurgulandı.

Kaynak: AA