Bakan Sarıeroğlu Açıklaması 'Türkiye'ye Olumsuz Bir Hava Pompalamaya Çalışanların Bu Çabaları Boşa Çıkacak'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, son iki gündür Türkiye’nin ekonomisine yönelik ciddi müdahaleler yapıldığının altını çizerek, "Allah’a çok şükür güçlü bir iktidar görevinin başında. Bu girişimlerle Türkiye’ye olumsuz bir hava pompalamaya çalışanların, yaşanan süreçlerden siyasi rant elde etmeye çalışanların hepsinin bu çabaları boşa çıkacak" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Kadın İstihdamını Artırma Projesi’nin tanıtım toplantısına katıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Sarıeroğlu, ’’’Kadın güçlü olursa Türkiye güçlü olur’ diyoruz, sloganımız bu. Kadınlar hayatın her alanında aktif ve etkin olursa, Türkiye’nin gelişmesinin, kalkınmasının çok daha güçlü olacağına inanıyoruz. Hem yasal anlamda devrim niteliğinde düzenlemelerle kadınların güçlendirilmesi anlamında adımlarımızı atıp hem de güçlü ortaklıklar, iş birlikleri ve diyalogla da bu süreçleri destekleyici adımlarımızı gerçekleştirdik. Geçtiğimiz hafta Koç grubuyla engelli kardeşlerimizin istihdamı konusunda güçlü bir adımı hayata geçirdik. Bu anlamda adımlarımızı atmaya devam edeceğiz. 19 bin çalışanı olan ve Türkiye’nin her yerinde yaygın bir şekilde hizmet veren önemli bir firmamız da yüzde 8’lerde olan kadın istihdamı oranını 2019 yılı sonuna kadar hem istasyonlarda hem de merkezi düzeyde yapılacak istihdam atağıyla 3 bin 500 kadının bu çatı altında başlayacak olması bu yüzde 8 rakamını yükseltecek’’ ifadelerini kullandı.

’’Son 10 yıl içerisinde 8 milyon 684 bin kişilik iş gücü artışı yaşamışız’’

7 milyon 303 bin istihdam artışı ile Türkiye’nin OECD ve AB ülkeleri içerisinde lider konuma geldiğinin altını çizen Sarıeroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

’’Türkiye önemli badireler geçirmiş olmasına rağmen, 15 Temmuz gibi ağır bir ihanetle darbe girişimiyle karşı karşıya kalmış olmasına rağmen, tüm paydaşların güç birliğiyle o süreçlerden geçti ve milli istihdam seferberliği kapsamında 1.5 milyon ek istihdam sağladı. Aralık ayında açıkladığımız yeni teşvik paketlerimizle birlikte milli istihdam seferberliğimizin ikinci kısmını başlattık. Bu bağlamda kadınları, gençleri, engellileri önceleyerek özel politikalar devreye soktuk ve bu uygulamalarla ilgili yasal düzenlemelerimizi gerçekleştirdik. Kadın konusunda devrim niteliğinde düzenlemeler gerçekleştirdik. Bugün hayatın her alanında kadınların hem sesi var, hem kendi var hem de adı var. Bu bağlamda Türkiye kadın konusunda 16 yıldır güçlü bir başarı hikayesi yazmıştır. Özellikle son 10 yıl içerisinde 8 milyon 684 bin kişilik iş gücü artışı yaşamışız. Bunun yüzde 48’i, yani 4 milyon 178 bini kadınların iş gücüne katılımıyla gerçekleşmiş bir performans. 7 milyon 303 bin istihdam artışı sağlamışız. Bu istihdam artışı ve iş gücü artışıyla da OECD ve AB ülkeleri içerisinde de lider konuma gelmişiz. 7 milyonluk istihdam artışımızın da 3 milyon 226 binini kadınlar oluşturmuş. İŞKUR olarak 2009’dan bugüne kadar 1 milyon 859 bin kişiyi işe yerleştirmişiz kadın olarak. Diğer taraftan 2009 yılından bugüne kadar 800 bin kadınımızı mesleki eğitimden geçirmişiz. 471 bin kadınımıza iş başı eğitim programlarıyla da çalışma hayatına girişlerini kolaylaştırıcı eğitim programları düzenlemişiz. 170 bin kadına da girişimcilik eğitimi vererek güçlü şekilde müteşebbis olmalarının önünü açmışız.’’

"Güçlü bir iktidar görevinin başında"

Son iki gündür Türkiye’nin ekonomisine yönelik ciddi müdahaleler yapıldığını belirten Sarıeroğlu, "Allah’a çok şükür güçlü bir iktidar görevinin başında. Bu girişimlerle Türkiye’ye olumsuz bir hava pompalamaya çalışanların, yaşanan süreçlerden siyasi rant elde etmeye çalışanların hepsinin bu çabaları boşa çıkacak" dedi.



’’Türkiye’ye bugüne kadar diz çöktüremediler, bundan sonra da diz çöktüremeyecekler’’

Şubat ayında açıklanan rakamlara göre 1 milyon 210 kişilik bir istihdam artışının gerçekleştiğini dile getiren Sarıeroğlu, ’’Kadınların iş gücüne katılımında 1.3 puanlık, kadınların istihdamında 1 puanlık artış gerçeklemiş. Bunların hepsine baktığımızda turizmle ilgili çok güçlü bir süreci yaşayacağımızı rakamlardan görüyoruz. İhracatta rekorlar kırıyoruz. Türkiye’ye bugüne kadar diz çöktüremediler, bundan sonra da diz çöktüremeyecekler’’ açıklamalarında bulundu.

Bunların yanında işverenlerin geçmişte faydalanamadıkları teşviklerle ilgili başvurdukları zaman, faydalanamadıkları teşviklerle ilgili de SGK olarak ödemelere başlayacaklarını söyleyen Sarıeroğlu, bununla ilgili sistemi dün itibariyle açmış olduklarını ifade etti.

Kaynak: İHA