Uluslararası KADEX 2018 Silah Ve Askeri Teçhizat Fuarı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev:'Fuar çerçevesinde yapılacak anlaşmalar uluslararası iş birliğini, yerel ve yabancı kurumlar arasındaki ortaklığı geliştirecektir'Savunma Sanayi Müsteşarlığı Müsteşarı Demir:'Türk savunma sanayisi ihracat, sürdürülebilirlik, gençliğe ışık tutma anlamında yoluna bakacak durumda'Türkiye'nin Astana Büyükelçisi Uyanık:'İkili ilişkilerimiz her alanda olduğu gibi savunma sanayisi alanında da gelişmektedir'.

ASTANA – Kazakistan’ın başkenti Astana’da 5. Uluslararası Silah Sistemleri ve Askeri Teçhizat Fuarı KADEX 2018 kapılarını açtı.

Kazakistan Savunma Bakanlığı'nca düzenlenen fuarın açılış törenine Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Savunma Sanayi Müsteşarlığı Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Türkiye'nin Astana Büyükelçisi Nevzat Uyanık'ın yanı sıra 40'tan fazla ülkeden resmi heyet katıldı.

Nazarbayev, yaptığı konuşmada, barışçıl siyaset izlediklerini ancak dünyadaki durumun ülkesinin savunma kapasitesini pekiştirmeye zorladığını belirterek, "KADEX fuarı bunun uygulanmasında etkin bir araç haline geldi." dedi.

Fuarın savunma potansiyelinin pekiştirilmesinde ve ülkeler arasındaki askeri ve sanayi iş birliğini geliştirmede etkin bir platform haline geldiğine dikkati çeken Nazarbayev, "Fuar çerçevesinde yapılacak anlaşmalar uluslararası iş birliğini, yerel ve yabancı kurumlar arasındaki ortaklığı geliştirecektir." ifadesini kullandı.

Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada, fuarda en büyük katılımı gösterdiklerini, bunun Türk şirketlerinin savunma sanayisi alanında çekici ürünler ortaya koyabildiği mesajı verdiğini söyledi.

Türkiye'nin güçlü katılımının sadece bir görüntü varlığı değil, gerçekten içi dolu bir varlık olduğunun altını çizen Demir, "Türk savunma sanayisi ihracat, sürdürülebilirlik, gençliğe ışık tutma anlamında yoluna bakacak durumda." dedi.

- "Türkiye savunma sanayisinde ümit vadediyor"

Büyükelçi Uyanık, Kazakistan'ın Türkiye'nin bölgedeki önemli stratejik ortaklarından olduğuna dikkati çekerek, "İkili ilişkilerimiz her alanda olduğu gibi savunma sanayisi alanında da gelişmekte ve bu alanda ümit vadetmekte" dedi.

Türkiye'nin KADEX fuarında, en güçlü bir şekilde temsil edildiğini söyleyen Uyanık, fuarda Türk şirketlerinin savunma sanayisi alanında dünyada ilgi gören ürünlerini sergileme imkanı bulduklarını sözlerine ekledi.

28 ülkeden 300’den fazla firmanın katıldığı fuarda, havacılık, İHA ve uzay teknolojileri, kara ve deniz sistemleri, hava savunma sistemleri ve teçhizatları, lojistik destek birimleri, askeri robotik sistemler halkın beğenisine sunuldu.

Askeri giyim üreten firmanın ihracat Müdürü Metin Kozluca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fuara ilk defa katıldıklarını, beklentilerinin büyük olduğunu belirterek, "Burada da bir müşterimiz olsun istiyoruz. Kazakistan ordusuna botlarımızı, uniformalarımızı vermek bizim için büyük bir gurur." dedi.

Diğer askeri giyim üreten firması Genel Müdürü Orhan Ertürk, Orta Asya bölgesinin iş yapılabilecek bir yer olduğuna dikkati çekerek, "Buralarda askeri giyim üreten tekstil fabrikaları fazla yok, dolayısıyla bu ülkelerde fabrika kurmayı planlıyoruz." dedi.

Kazakistan Aselsan Engineering Genel Müdürü Tarık Ziya Kaboğlu, fuarda atış platformu, gözetleme cihazları, çeşitli stabilize silah sistemleri ve diğer askeri teknik ve malzemeleri sergilendiklerini ifade ederek, Belarus firmalarıyla iş birliği anlaşmaları imzalayacaklarını dile getirdi.

Zırhlı araç üreten bir Türk firması genel müdürü Serdar Görgüç, ürünlerinin Kazakistan dahil Orta Asya'nın birçok ülkesinde başarıyla kullanıldığına dikkati çekerek, bu ülkelerdeki askeri tekniklerinin sayısını artırmaya çalıştıklarını kaydetti.

Kazakistan'da endüstriyel büyümenin kaydedildiğini ancak sanayi savunma üretiminin fazla gelişmediğine işaret eden Görgüç, "Dolayısıyla Kazakistan'da araçlarımızın üretimini ve teknoloji transferini yapmak istiyoruz. Bu şarta bağlı. Bu konuda Kazak yetkilileri uygun gördüğü takdirde görüşmek isteriz." şeklinde konuştu.

Görgüç, her ülkenin coğrafyasına uygun üretimin yapılması gerektiğine vurgu yaparak üretimin o ülkenin mühendisleri ve imkanlarıyla yapılmasının önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'yi fuarda 21 Türk savunma sanayi firma ve kuruluşu temsil ediyor. Fuar çerçevesinde Türk Hava Kuvvetleri'nin Solo Türk pilotlarının gösteri yapması da bekleniyor.

Fuar, 26 Mayıs'a kadar açık kalacak.

Kaynak: AA