Manyas'ta Çeltik Ekimi Başladı

İlçe Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç: 'Bu maliyetleri karşılamak için çiftçi risk almak istemiyor. Verimi yüksek, hastalıklara karşı dayanıklı olan ithal çeşitleri tercih ediyor'

Çeltik üretiminin önemli merkezlerinden Balıkesir'in Manyas ilçesinde, çeltik ekimine başlandı.

Geçen yıl olduğu gibi 55-60 bin dekar alanda çeltik ekiminin yapılacağı ilçede, ekimlerin haziran ayı başına kadar devam etmesi bekleniyor.

Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dekar başına 20-25 kilogram arasında tohumun atıldığı ekimlerin sırt pompası, elle ve traktör ile yapıldığını belirtti.

Çeltiğin ilçe ekonomisinde önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Danç, "Mayıs ayı başlarında başlayan çeltik ekimi gelecek ayın başlarına kadar devam eder. Hastalıklar dolayısıyla yerli çeşitlerden kaçış başladı. Daha önceki yıllarda Baldo ve Osmancık ağırlıklıydı." dedi.

Danç, çeltik üretiminin maliyetli bir iş olduğunu ifade ederek, "Bu maliyetleri karşılamak için de çiftçi risk almak istemiyor. Verimi yüksek, hastalıklara karşı dayanıklı olan ithal çeşitleri tercih ediyor." diye konuştu.

Geçen sene bir dekar çeltiğin maliyetinin bin 180 lira civarında olduğunu hatırlatan Danç, şunları kaydetti:

"Bu yıl ise son iki ay içinde gübreye, mazota yüzde 25, ilaca yüzde 40 civarında bir maliyet geldi. Bunlar maliyeti artıracaktır. İnşallah bu rakamlar burada kalır da zarar etmeyiz. İki yıl önce ithallere yapılan baskıdan dolayı çok düşük fiyatlara giden ürünlerimiz geçen yıl baldo ile ayni fiyata gidince çiftçimiz o markaya yani Kameo'ya yüklendi. Osmancık'a eşdeğer olan 'Vasko, Ronaldo' dediğimiz çeşitler var. Bunların verimleri yüksek olduğu için her yıl farklı çeşitleri deniyoruz. Çiftçi ürettiği ürünün kaç paraya gideceğini bilmiyor. Çiftçide, 'Geçen yıl sattığımız fiyata satabilir miyiz?' sıkıntısı var."
Kaynak: AA