Ürdünlü Restorasyon Uzmanlarından İstanbul'a Çalışma Ziyareti

TİKA'nın katkılarıyla Ürdün'deki Salt Restorasyon Akademisi'nde görevlendirilecek uzmanlardan oluşan heyete, İstanbul'da çalışma ziyareti düzenlendi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteğiyle Ürdün'deki Salt Restorasyon Akademisi'nde görevlendirilecek uzmanlardan oluşan heyete, İstanbul'da çalışma ziyareti düzenlendi.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamada, Ürdün'de yürütülen çeşitli teknik yardım ve iş birliği projelerinin yanı sıra ortak tarihi ve kültürel varlıklara sahip çıkılması, korunması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla Ürdünlü restorasyon uzmanlarından oluşan heyetin Türkiye'ye geldiği belirtildi.

Ürdün'ün başkenti Amman'ın batısında yer alan Salt şehrinin Türk şehitliğine ev sahipliği yapması açısından Türkiye için taşıdığı öneme dikkat çekilen açıklamaya göre, Salt Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Hüseyin el Haşman başkanlığında Salt şehrindeki tarihi yapıların korunması ve restore edilerek kullanıma açılması amacıyla kurulması planlanan Salt Restorasyon Akademisi'nde görevlendirilecek uzmanlardan oluşan heyet İstanbul'u ziyaret etti.

TİKA'nın katkılarıyla düzenlenen ziyaret kapsamında İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Müdürlüğü, Rölöve ve Restorasyon Müdürlüğü, Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü, Ayasofya Müzesi Müdürlüğü, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı Koruma, Uygulama ve Denetim Müdürlüğünde (KUDEB) katılımcılara mekan ve eserleri yerinde inceleme imkanı ve eğitim verildi.

Açıklamada, üniversiteler arasında iş birliğini geliştirmek ve tecrübe paylaşımı amacıyla heyetin Yıldız Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Galip Cansever'i ve Yıldız Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğretim görevlilerini de ziyaret ettiği belirtildi.
Kaynak: AA