Güney Sudan'da Sel Kamplarda Yaşayanları Vurdu

Güney Sudan’da meydana gelen sel, Sivillerin Korunması (POC) kamplarında yaşayan Sudanlıları vurdu.

Güney Sudan'da Sel Kamplarda Yaşayanları Vurdu
Güney Sudan’da yağmur mevsiminin başlamasıyla ülkede şiddetli sel etkili oldu. Şiddetli sel Jonglei Eyaleti’nin başkenti Bor’daki Sivillerin Korunması (POC) kamplarında barınma sağladıktan sonra zor şartlar altında yaşayan Sudanlıları vurdu. Sel nedeniyle 2 binden fazla kişinin sığındığı kamplardaki evleri zarar gördü. Yollar, su altında kalırken, çok sayıda barınak da sular altında kaldı.

Bor Koruma Sitesi Kampı Lideri John Maliah, "Sel sonucunda evlerini kaybeden insanlar çeşitli barınaklara sığınıyor. Çoğu da korunmasız ve aralarında yaklaşık 2 hafta önce, bir ve 5 gün önce doğum yapmış kadınlar da var" ifadelerini kullandı.

Bölgeye gelen Koreli barışı koruma mühendisleri, kampın dışında bulunan konutların bulunduğu alandaki suyu tahliye ederek acil bir rahatlama sağlıyor. Ekipler, şiddetli yağıştan zarar gören kişilere yardım ediyor.

Güney Sudan’daki Birleşmiş Milletler Misyonu’nun (UNMISS) Bor Saha Ofisi Başkanı Deborah Schein konuyla ilgili açıklamasında, "Bu doğal bir felaket. Nüfusun sağlığı ve güvenliği konusunda çok endişeliyiz. Suyla bulaşan hastalıklar ve suyun bu tür hastalıkları yayma olasılığı nedeniyle çok endişeliyiz. Bu yüzden insanları nerede desteklememiz gerekiyorsa orada destekleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Güney Sudan İletişim ve Bilgi Bakanı Atong Kuol Manyang, şiddetli yağışın sadece sağlık sorunlarını beraberinde getirmediğini aynı zamanda toplum ve ailelerin kendilerini destekleme kabiliyetleri üzerinde geniş bir etkiye de sahip. Manyang, "Yağmur sele dönüştüğünde ekonomik, sosyal ve çevre açısından daha da yıkıcı bir hale gelir. Arazimiz tarım arazisidir ve biz tarımla geçiniriz. Eğer çiftçiler faaliyete geçmeden önce arazilerimizi sel basarsa yiyeceğimiz olmayacaktır" dedi.

Güney Sudan’da önümüzdeki günlerde devam edecek şiddetli yağmurlar yüzünden sellerin daha da artması bekleniyor.
Kaynak: İHA